Tərəvəzlərdə nə qədər kalori var

Dadlı

Burada Siz təzə, e'mal edilmiş tərəvəzlər və tərəvəzlərdən bişirilmiş xörəklərdə nə qədər kalori olduğunu öyrənə bilərsiniz.

Tərəvəzlərdə olan qida maddələri insan orqanizmi üçün zəruridir; tərəvəzlər bizə özümüzü yaxşı formada saxlamaqda kömək edir. Tərəvəzlərin tərkibində antioksidant rolunda çıxış edən olan çoxlu vitamin və minerallara olduğuna görə onların insan orqanizmi üçün bir çox faydası var.

Tərəvəzlərin kalori dəyəri
Məhsul Miqdar Enerji(kilokalori) Zülal(qr) Yaq(qr) Şəkər (qr)
Mərəçüyüd zoğları 100 qr 23 2,2 0,2 3,3
Çuğundur 100 qr 37 1,5 0,1 7,6
Marinada qoyulmuş qara zeytun 100 qr 361 2,2 8,7 36,0
Suda bişirilmiş brüssel kələmi 100 qr 25 2,6 0,4 2,8
Suda bişirilmiş gül kələmi 100 qr 17 2,0 0,3 1,8
Suda bişirilmiş yaşıl noxud 100 qr 62 5,3 0,4 9,2
Suda bişirilmiş tsukkini 100 qr 13 0,8 0,1 2,5
Təzə brokkoli 100 qr 25 3,0 0,4 2,4
Kanola 100 qr 34 1,2 0,1 7,4
Təzə gülkələmi 100 qr 21 2,4 0,3 2,3
Kərəviz kökü 100 qr 21 1,6 0,3 7,7
Kərəviz göyərtisi 100 qr 13 1,0 0,2 3,6
Kasnı 100 qr 21 1,7 0,2 4,1
Şnit soğanı 100 qr 29 4,1 0,8 3,9
Bişirilmiş cuğundur 100 qr 49 1,8 0,0 10,8
Bişirilmiş kök 100 qr 25 0,8 0,3 5,0
Bişirilmiş kartof 100 qr 82 2,0 0,4 16,7
Bişirilmiş balqabaq 100 qr 15 1,0 0,0 3,0
Təzə ğarğıdalı 100 qr 97 3,0 1,2 18,2
Xiyar 100 qr 15 0,7 0,1 3,0
Şüyüd 100 qr 28 1,3 0,3 7,7
Marinada qoyulmuş şüyüd 100 qr 11 1,0 0,1 1,9
Badımcan 100 qr 18 1,0 0,2 3,1
Yaqda qızardılmış kartof 100 qr 192 2,8 9,5 23,4
Yaqda qızardılmış balqabaq 100 qr 88 1,1 6,0 6,7
Sarımsaq 100 qr 146 6,4 0,5 32,6
Təzə yaşıl lobya 100 qr 24 2,0 0,2 3,6
Marinada qoyulmuş yaşıl zeytun 100 qr 125 1,4 12,7 4,1
Yaşıl bibər 100 qr 27 1,3 0,0 5,3
Qıtığotu 100 qr 67 4,5 0,6 18,1
Kolrabi 100 qr 29 2,2 0,3 6,5
Soğan-kəvər 100 qr 24 2,2 0,3 5,7
Kahı 100 qr 12 1,2 0,3 1,3
Badımcan pyuresi 100 qr 148 1,7 13,3 5,1
Yunan qabağı pyuresi 100 qr 122 2,0 9,0 8,5
Soğan 100 qr 30 1,4 0,4 6,9
Cəfəri yarpaqları 100 qr 41 4,4 0,4 9,0
Cəfəri kökü 100 qr 38 2,6 0,5 10,5
Duxovkada bişirilmiş balqabaq 100 qr 19 0,6 0,1 4,1
Konservləşdirilmiş qabığı soyulmuş pomidor 100 qr 11 0,5 2,3 0,0
Pekin kələmi 100 qr 12 1,2 0,2 3,2
Bibər 100 qr 26 0,9 0,3 5,2
Kartof pyuresi 100 qr 74 2,2 0,8 14,3
Kartof 100 qr 80 2,0 0,0 16,0
Balqabaq 100 qr 28 1,3 0,3 7,7
Yağda qızardılmış balqabaq 100 qr 76 1,4 5,5 5,2
Qırmızı turp 100 qr 14 1,0 0,2 4,4
Çiy brüssel kələmi 100 qr 34 4,0 0,5 3,5
Çiy yerkökü 100 qr 31 0,8 0,3 6,6
Çiy yaşıl noxud 100 qr 79 6,0 0,7 12,0
Qıırmızı kələm 100 qr 27 1,9 0,2 6,7
Qırmızı lobya 100 qr 93 8,4 0,3 13,7
Qırmızı bibər 100 qr 26 1,3 0,0 5,3
Ravənd 100 qr 9 0,5 0,1 4,6
Duza qoyulmuş pomidor 100 qr 16 1,1 0,1 1,6
Savoy kələmi 100 qr 38 3,3 0,4 7,8
Turşəng 100 qr 21 1,1 0,8 4,9
Turş kələm 100 qr 12 1,1 0,2 3,4
İspanaq 100 qr 17 2,7 0,4 0,8
Pörtlənmiş ağ kələm 100 qr 75 2,0 3,3 9,6
Balqabaq 100 qr 23 0,6 0,3 4,9
Batat 100 qr 61 2,0 0,0 13,3
Pomidor 100 qr 19 0,8 0,3 3,5
Şalğam 100 qr 26 1,1 0,3 8,2
Vineqret salatı 100 qr 92 1,3 6,0 7,8
Ağ kələm 100 qr 29 1,7 0,2 7,4
Qizardılmış ağ kaləm 100 qr 69 1,6 4,7 7,2
Təzə ağ lobya 100 qr 102 7,0 0,5 16,9
Konservləşdirilmiş bütöv pomidorlar 100 qr 20 1,1 0,0 3,8
Təzə cuğundur yarpaqları 100 qr 17 2,1 0,5 5,5
Tsukkini 100 qr 16 1,5 0,2 3,0

Tərəvəzlərin tərkibində olan vitamin və minerallar

Bundan əlavə, tərəvəzlərin tərkibində gündəlik qidamızın çox vacib elementləri olan sellüloza, orqanik turşular və antibacterial qarışıqları var (məsələn, sarımsaq, soğan və qıtığotunda). Tərəvəzlərin tərkibində olan bə’zi vitaminlər (C və B-karotin) və başqa aktiv bioloji maddələr güclü antioksidant sayılır. Tərəvəzlərdə olan çoxlu su və az kalori miqdarı tərəvəzləri tez xarab olan az kalorili qidaya aid edir.Yalnız kartof və paxlalıların tərkiblərində kraxmal olduğuna görə daha yüksək kalori dəyəri var. Qırmızı cuğundur, yerkökü, yaşıl şəkərli noxud və kələmdə saxaroza və monosaxaridlər var. Köhnə tərəvəzlərdə daha çox sellüloza var; bu səbəbdən onlar salat və ya şirələr üçün yararlı deyil.

Sağlam qidada tərəvəzlərin yeri 

Gündə kifayət qədər (heç olmazsa, 5 dənə)  tərəvəzlərin istifadə olunması insan orqanizmini xəstəliklərdən qoruyur və müqaviməti artırır. İnsan orqanizmi bir çox elementləri, məsələn, onun düzgün fəaliyəti üçün zəruri olan vitaminləri, saxlaya bilmir. Məsələn, C vitamin daha yaxşı bir çox təbii mənbələrdən sorulur. Əgər C vitamini orqanizmdə optimal səviyyədə saxlamaq istəyirsinizsə, onu daimi meyvə və tərəvəzlərlə qəbul etməlisiniz. Cəfəri, şüyüd, bibər, brokkoli, brüssel kələmi, şnit soğan və ispanaq C vitamin ilə çox zəngindir.

Saxlama qaydaları

Tərəvəzləri soyuducuda saxlamaq lazımdır – kartof və cuğundur kimi daha gec xarab olunan tərəvəzlər istisna olmaqla. Lakin, əgər onları uzun müddət ərzində saxlamaq istəyirsinizsə, onları soyuducunun aşağı rəfində saxlamaq daha yaxşı olar. Bə’zi tərəvəzlər (kartof, kələm, yerkökü, cəfəri, kərəviz, soğan-kəvər, alma və pomidor) ev şəraitində 1 aya qədər saxlanıla bilər; lakin tərəvəzlərin əksəriyyəti bir həftə ərzində istifadə olunmalıdır. Dondurulmuş tərəvəzlər öz ətirini və diqər xüsusiyyətlərini bir il ərzində qoruyub saxlaya bilir. Tərəvəz konservləri 15 dərəcə Selsiumdan aşağı temperaturda işığsız şəraitdə saxlamılmalıdır.

, ,