Soya – paxlalılar arasında nömrə 1

Dəbli

Soya çox məşhurlaşıb. O, illərlə tanınıb və istifadə olunub. Təəccüblü deyil, çünki soya ən dəyərli və sağlam paxlalı tərəvəzdir.

Tərkibində çoxlu proteinlər, lif, saxaridlər və xeyli vitamin var: A, B qrupu, C, D, E, fol turşusu və beta-karotin. Onun tərkibində həmçinin, sink, maqnezium, yod, kalium, kalsium və dəmir var. Soya bədən immunitetini möhkəmləndirən və eyni zamanda, onu bir çox təhlükəli xəstəliklərdən qoruyan qidadır. Ən vacibi isə, artıq çəkili şəxslər üçün soya az-kalorili tərəvəzdir. Əlavə olaraq, soya müəyyən xəstəliklərə qarşı çox effektiv ola bilər.

  1. Osteoporoz,hansı ki, həm yaşlı, həm də gənc insanlarda olur. Onun qarşısını almaq üçün, bədəni qidadakı kalsiumun düzgün miqdarı ilə təmin etmək lazımdır. Bu xəstəliyi müalicə etmək üçün tövsiyyə olunan qidalar və süd məhsulları onlardan gözlənilən rolu yerinə yetirmir, çünki heyvan mənşəli proteinlər kalsiumun bədəndən xaric olunmasına səbəb olur. Lakin, soya osteporozu müalicə edir və belə yan effektləri olmur.
  2. Soya istehlak etmək xeyirli HDL xolestrolunu deyil, LDL növündən olan zərərli xolestrol səviyyəsini azaldaraq, arterioskleroz riskini azaldır, mainly due to lowering the level of bad cholesterol, of the LDL fraction, not lowering the good HDL cholesterol. Hər gün, müxtəli formalarda soya yeməklə, biz LDL növünü 20 faizədək azaldacayıq.
  3. Tədqiqat göstərir ki, soya istehlak etmək menopauzanın yan effektlərini azaltdığı; üçün xüsusilə, qadınlar üçün effektivdir; bunlardan biri, estrogen səviyyəsinin sabit azalmasıdır. O, estrogenlərin fəaliyyətini dayandıraraq xərçəngə (döş, yumurtalıq və ya prostat) qarşı mübarizə aparmaqda kömək edir. Soyanın tərkibində güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan fitoestrogenlər və fitin turşusu var (mədəaltı vəzi və ağciyər xərçənginin qarşısın alır).
  4. Gündəlik menyuda soya zərif vücudu saxlamağa və ya onu geri qaytarmağa kömək edir.
, , ,