• nutrients

Paxlalı bitki

Xeyirli

Paxla bir çox ölkələrdə becərilən lobya fəsiləsindən birillik bitkidir.

Broad beans does not contain any cholesterol.
 

100 qr paxlada – 88 kilokalori

Paxlanın tərkibində böyük miqdarda protein və sellüloza, və həmçinin kalsium, fosfor, dəmir, maqnezium, karotin və A, B1, B2, C, E vitaminləri var.

Protein

Paxlanın tərkibində 25% yaxın protein var. Onun qida dəyəri dənli bitkilərin tərkibində olan proteinin dəyərindən daha yüksəkdir. Paxlada həmçinin böyük miqdarda sellüloza, karbohidratlar, yağlar, dəyərli vitamin və minerallar var.

Sıfır dərəcəsində xolesterin

Paxlanın tərkibində xolesterin yoxdur, bu səbəbdən onun istifadəsi dövretmə xəstəlikləri olan insanlara tövsiyyə olunur. O, tərkibində həmçinin maddə mübadiləsini yaxşılaşdıran sellüloza olduğu üçün həzm sistemini qaydaya salır və müxtəlif pəhrizlərdə geniş istifadə olunur.

 

Troyanlılar paxladan istifadə edirmiş

Paxla bitkisi ən azı 5,000 il bundan əvvəl becərilməyə başladı. Onun izləri Çində, qədimi Misirdə və hətta Troyanın xarabaxanalarında tapılıb. Paxla asan becərildiyinə, yüksək qida dəyərinə, və doyumlu olduğuna görə əsasən kasıb insanların rasionunda öz yerini tapmışdır. Antik dünyada paxla ölüm rəmzi hesab edilirdi və keşişlər tərəfindən istifadə olunmurdu.

 

Broad beans contains large amount of proteins and fibre.

 
Ləzzətli və faydalı

Biraz yağ əlavə olunmaqla duzlu suda bişirilmiş təzə paxla çox ləzzətlidir. Paxla həmçinin salatlar, şorbalar və bir çox başqa yeməklərdə istifadə olunur.

, , , , , ,