Yerkökü

Xeyirli

Narıncı-sarı köklərinə görə əkilən kərəviz fəsiləsindən ikiillik bitki. Avropa, Asiya, Şimal Afrika və Amerikada geniş yayılmışdır.

Carrot Vegetables prevents anemiom.

100 qram kökdə – 31 kilokalori

Yerkökün tərkibində karbohidratlar, protein, Karotin, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP vitaminləri və həmçinin kalsium, dəmir, kalium və mis vardır.


Gecə vaxtı qartal kimi yaxşı görün

Vitamin və mineral duzlar qarışığına görə yerkökü qanazlığının qarşısını alır və qaranlıqda görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır.

Qızılı qaralma

Bütün tərəvəzlər arasında yerkökün tərkıbındə ən çox beta-karotin vardır. Bu səbəbdən yerkökü yemək orqanizmi ultrabənövşəyi şuaların zərərli tə’sirindən qoruyur, dərini hamarlaşdırır və onun rəngini yaxşılaşdırır.

Carrot improves vision in the dark.

Əvvəllər yerkökü qara rəngdə olub!

Yerkökü bizə Asiyadan gəlib. O artıq qədim vaxtlardaYunanlılar və Romalılar tərəfindən müalicəvi bitki kimi istifadə olunub. Əvvəlki yerköklərin rəngi demək olar ki qara olub; yerkökün sarı növləri 18-ci əsrdə mutasiya nəticəsində ortaya çıxdı və fransız bağbanların cəhdləri nəticəsində yerkökü öz tamahlandırıcı narıncı rəngini əldə etdi.

Yerkökü cəvahiratı
İngiltərədə kraliça Elizaveta 1-cinin hakimiyyət dövründə yerkökün kökləri, yarpaqları və güllərindən paltar və şlyapaların bəzədilməsi üçün istifadə olunub.

, , ,