Arabika və Robusta arasında fərq nədir?

Arabika kofesi (coffea Arabica) ən qədim və məşhur kofe növüdür. Dünyadakı kofeinin 70%-I bu növə məxsusdur. Arabika yeganə növdür ki, onun toxumundan yüksək keyfiyyatli kofeni heç bir əlavə olmadan əldə edirsiniz.

Arabika Efiopiyada yabanı halda bitir, Braziliya, Kolumbiya, Hindistan, eləcə də Yava, Sumatra və Karib adalarında becərilir. Arabika toxumları uzunsov və yaşılımtıl olur. Onlardan yumşaq və aromatik kofe alınır, bəzən isə şokolad və ədviyyat əlavə olunur. Onun aroması azca kofeinli olur və 1-1,7% arasında dəyişir.

Robusta kofe (kofe canephora) tərkibində daha çox kofein olur və digər kofeləri gücləndirmək üçün istifadə olunur. Robusta toxumları Arabika toxumlarından daha sürətli böyüyür və çiçəkləyir. Həmçinin, Robusta müxtəlif iqlim şəraitlərinə daha çox müqavimətli olur. Robusta toxumları adətən, Arabika toxumlarından daha kiçik və oval olur. Onların sarımtıl-yaşıl rəngi olur və daha çox tünd dəmli olur. Robustanın daha güclü qoxusu olur və kofein tərkibi çox olur (2-4.5%). O mərkəzi və qərbi Afrikada (Kameron, Uqanda) və Vietnamda becərilir. Dünya üzrə Robusta 30% yayılıb.

Arabika və Robusta arasında fərq nədir?

Dostlarınızı Arabika və Robusta dadı ilə tanış edin.

İlham alın və ətraflı buradan oxuyun:

Vyetnam mətbəxi

Qəhvənin xeyri və zərəri


Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Boqraç (şorba-qulyaş)
Boqraç (şorba-qulyaş)

Boqraç resepti – qulyaş-şorba

4 nəfər 45 deq çox Orta
Mal əti və ağ lobya lobyalı salat
Mal əti və ağ lobya lobyalı salat

Möhtəşəm yay yeməyi

2 nəfər 15-30 dəq Orta
Puçero - ət qulyaşı
Puçero - ət qulyaşı

Puçero- İspan müstəmləkələri tərəfindən Argentinaya gətirilmiş bir yemək.

12 nəfər 45 deq çox Çətin
Bulka knedlikləri – "houskowe knedliki"
Bulka knedlikləri – "houskowe knedliki"

Knediklərin resepti – ənənəvi Çex mətbəxinə aid bu yemək etin yanında əlavə kimi verilir

3 nəfər 45 deq çox Asan
Arabika və Robusta arasında fərq nədir?

Arabika kofesi (coffea Arabica) ən qədim və məşhur kofe növüdür. Dünyadakı kofeinin 70%-I bu növə məxsusdur. Arabika yeganə növdür ki, onun toxumundan yüksək keyfiyyatli kofeni heç bir əlavə olmadan əldə edirsiniz.

Arabika Efiopiyada yabanı halda bitir, Braziliya, Kolumbiya, Hindistan, eləcə də Yava, Sumatra və Karib adalarında becərilir. Arabika toxumları uzunsov və yaşılımtıl olur. Onlardan yumşaq və aromatik kofe alınır, bəzən isə şokolad və ədviyyat əlavə olunur. Onun aroması azca kofeinli olur və 1-1,7% arasında dəyişir.

Robusta kofe (kofe canephora) tərkibində daha çox kofein olur və digər kofeləri gücləndirmək üçün istifadə olunur. Robusta toxumları Arabika toxumlarından daha sürətli böyüyür və çiçəkləyir. Həmçinin, Robusta müxtəlif iqlim şəraitlərinə daha çox müqavimətli olur. Robusta toxumları adətən, Arabika toxumlarından daha kiçik və oval olur. Onların sarımtıl-yaşıl rəngi olur və daha çox tünd dəmli olur. Robustanın daha güclü qoxusu olur və kofein tərkibi çox olur (2-4.5%). O mərkəzi və qərbi Afrikada (Kameron, Uqanda) və Vietnamda becərilir. Dünya üzrə Robusta 30% yayılıb.

Arabika və Robusta arasında fərq nədir?

Dostlarınızı Arabika və Robusta dadı ilə tanış edin.

İlham alın və ətraflı buradan oxuyun:

Vyetnam mətbəxi

Qəhvənin xeyri və zərəri