Asiya mətbəxləri

Asiya mətbəxləri həqiqətən füsunkardır.  Asiya mətbəxi hər ölkədə mövcud olan mədəni ənənələrə,  inqrediyentlərin müxtəlifliyinə və onların birləşməsi nəticəsində alınan  qeyri-adi dad və qəribə ətirlərə əsaslanır. Həmçinin, Asiya mətbəxinə  bir çox dinlərin ənənələri təsir edib. Həmin dinlərə əsasən, qida tək bədəni yox, həmçinin ruhu qidalandırmalıdır. Asiya mətbəxinə aid olan xörəklərin ləzzəti onların böyük sülalərin kral süfrələrindən “gəlməsilə” izah olunur.

Təvəzlərdən düzəldilən incəsənət əsərləri

Tərəvəzlər və meyvələr üzərində naxışın açılması Çin, Koreya və Yapon mətbəxlərində tədbiq olunduğuna baxmayaraq, o, Tay mətbəxin istisası sayılır.  Tərəvəzlər və meyvələrdən düzəldilən füsunkar incəsənət əsərləri qonaqlıqlar və xüsusi tədbirlər zamanı süfrəyə verilir; onlar həmçinin kilsələrə hədiyyə kimi gətirilir.
 
 asian carving cooking

Düyü krallığı

Asiya mətbəxlərin içində ən popuyar olanlardan biri Çin mətbəxidir, daha dəqiq olsaq, Kanton mətbəxi. Çin mətbəxində əsas inqrediyentlər düyü, tərəvəzlər və soya hesab edilir. Düyü və ətdən başqa mətbəxlərlə müqayisədə daha az istifadə olunur.

Onlar … təyyarələrdən başqa hər şeyi yeyirlər

Çin mətbəxi bütün reqional mətbəxləri əhatə edir. Dunyanın müxtəlif nöqtələrində yerləşən Çin restoranlarında əsasən Kanton mətbəxi təklif edilir. Bu, o faktla bağlıdır ki, bütün dünyada Çin restoranlarını açanların siyahısında Kantonlular böyük əksəriyyət təşkil edir. Onların sayəsində, indi hər kəs bu mətbəxin müxtəlifliyini aydın göstərən atalar sözünün doğru olub-olmamasını yoxlaya bilər: “Kantonlular insanlardan başqa, iki ayaqlı hər şeyi, masalardan başqa dördayaqlı hər şeyi və təyyarələrdən başqa iki qanadlı hər şeyi yeyirlər”.

 Recipes for Health Asian Pasta
 

Etiket qaydaları

Çin mətbəxinin masa etiket qaydalarının vacib elementi yemək qaydasıdır. Çində yeməyi səsli şəkildə, iştahalı yeyirlər. Yaponiyada çubuqları istifadə etməklə, spaqettini götürüb, səssiz şəkildə yeyirlər. Müdrik adam belə deyərdi: “Əgər müəyyən yeməyin necə yemək lazım olduğunu dəqiq bilmirsən, ətrafında olan adamların etdikləri səsə gülaq as”.

Yaponiya balaca qutuda

Yaponiya üçün səciyyəvi olan xörək “bento” adlanır. O, balaca ayırmaları olan düzbucaqlı qutuya gözəl şəkildə düzülən soyuq xörəkləri nəzərdə tutur. Bentoya qoyulan yeməkərin sırasında suşi, düyü, bişirilmiş balıq, souslu tərəvəzlər, meyvə tikələri var. Yaponlılar bentonu pikniklərə, səyahətlərə götürürlər; o, fastfudu əvəz edir.  Ənənəvi olaraq, qadın həyat yoldaşını işə yola salanda, onun üçün bento hazırlayır.

Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Qızardılmış pendir – "smazeny syr"
Qızardılmış pendir – "smazeny syr"

Çex mətbəxində məşhur və hazırlanması çox asan olan ləzzətli qızardılmış pendir resepti .

2 nəfər 30-45 dəq Asan
Qarğıdalı unundan tortilya
Qarğıdalı unundan tortilya

Tortilya resepti- Meksikalılar tortilyanı çörəy əvəzinə istifadə edir.

10 nəfər 30-45 dəq Asan
Xoriatiklər – yunansayağı salat
Xoriatiklər – yunansayağı salat

Xoriatik resepti (yunansayağı salat)- yunan mətbəxinin tacı olan yemək.

2 nəfər 15-30 dəq Asan
Gaspaço - tərəvəz şorbası
Gaspaço - tərəvəz şorbası

Gaspaço- soyuq tərəvəz şorbasının resepti

6 nəfər 45 deq çox Asan
Asiya mətbəxləri

Asiya mətbəxləri həqiqətən füsunkardır.  Asiya mətbəxi hər ölkədə mövcud olan mədəni ənənələrə,  inqrediyentlərin müxtəlifliyinə və onların birləşməsi nəticəsində alınan  qeyri-adi dad və qəribə ətirlərə əsaslanır. Həmçinin, Asiya mətbəxinə  bir çox dinlərin ənənələri təsir edib. Həmin dinlərə əsasən, qida tək bədəni yox, həmçinin ruhu qidalandırmalıdır. Asiya mətbəxinə aid olan xörəklərin ləzzəti onların böyük sülalərin kral süfrələrindən “gəlməsilə” izah olunur.

Təvəzlərdən düzəldilən incəsənət əsərləri

Tərəvəzlər və meyvələr üzərində naxışın açılması Çin, Koreya və Yapon mətbəxlərində tədbiq olunduğuna baxmayaraq, o, Tay mətbəxin istisası sayılır.  Tərəvəzlər və meyvələrdən düzəldilən füsunkar incəsənət əsərləri qonaqlıqlar və xüsusi tədbirlər zamanı süfrəyə verilir; onlar həmçinin kilsələrə hədiyyə kimi gətirilir.
 
 asian carving cooking

Düyü krallığı

Asiya mətbəxlərin içində ən popuyar olanlardan biri Çin mətbəxidir, daha dəqiq olsaq, Kanton mətbəxi. Çin mətbəxində əsas inqrediyentlər düyü, tərəvəzlər və soya hesab edilir. Düyü və ətdən başqa mətbəxlərlə müqayisədə daha az istifadə olunur.

Onlar … təyyarələrdən başqa hər şeyi yeyirlər

Çin mətbəxi bütün reqional mətbəxləri əhatə edir. Dunyanın müxtəlif nöqtələrində yerləşən Çin restoranlarında əsasən Kanton mətbəxi təklif edilir. Bu, o faktla bağlıdır ki, bütün dünyada Çin restoranlarını açanların siyahısında Kantonlular böyük əksəriyyət təşkil edir. Onların sayəsində, indi hər kəs bu mətbəxin müxtəlifliyini aydın göstərən atalar sözünün doğru olub-olmamasını yoxlaya bilər: “Kantonlular insanlardan başqa, iki ayaqlı hər şeyi, masalardan başqa dördayaqlı hər şeyi və təyyarələrdən başqa iki qanadlı hər şeyi yeyirlər”.

 Recipes for Health Asian Pasta
 

Etiket qaydaları

Çin mətbəxinin masa etiket qaydalarının vacib elementi yemək qaydasıdır. Çində yeməyi səsli şəkildə, iştahalı yeyirlər. Yaponiyada çubuqları istifadə etməklə, spaqettini götürüb, səssiz şəkildə yeyirlər. Müdrik adam belə deyərdi: “Əgər müəyyən yeməyin necə yemək lazım olduğunu dəqiq bilmirsən, ətrafında olan adamların etdikləri səsə gülaq as”.

Yaponiya balaca qutuda

Yaponiya üçün səciyyəvi olan xörək “bento” adlanır. O, balaca ayırmaları olan düzbucaqlı qutuya gözəl şəkildə düzülən soyuq xörəkləri nəzərdə tutur. Bentoya qoyulan yeməkərin sırasında suşi, düyü, bişirilmiş balıq, souslu tərəvəzlər, meyvə tikələri var. Yaponlılar bentonu pikniklərə, səyahətlərə götürürlər; o, fastfudu əvəz edir.  Ənənəvi olaraq, qadın həyat yoldaşını işə yola salanda, onun üçün bento hazırlayır.