Bu veb sayt istifadə məlumatlarınızı ("cookies") toplayır. Bu veb səhifəni istifadə edərək məxfilik siyasətinə razılıq verirsiniz.

Daha ətraflı

Meksika mətbəxi

İspanlıların gəlişindən əvvəl, Meksikanın sakinləri piy və ya yağın nə olduğunu bilmirdilər. Yemək adətən suda qaynadılırdı və ya buxara verilirdi, cox vaxtı o, yerdə qazılan quyularda bişirilirdi. İspan müstəmləkəçiləri çox qısa bir zamanda “amerikanlaşdılar”, və yerlilərin yaşayiş və qida vərdişlərini qəbul etdilər. Yeməyi yağda və ya qrildə qızardılması kimi təzə bişirmə üsulları çoxlu qeyri adi reseptlərin yaradılmasına təkan verdi.

Qarğıdalı və qandan yaranan adamlar

İspaniyalıların Meksikaya gəlişindən əvvəl meksikanlıların əsas yeməklərini qarğıdalı təşkil edirdi. Maya mifoloqiyasına əsasən, insanlar tanrıların qanı ilə qarışdırılan qarğadalı unundan əmələ gəlmişdir. Bu səbəbdən qarğıdalı az qala ilahi status əldə etmişdir. Qarğıdalı unu çörək və kekslərin əsas inqrediyentinə çevrildi.
 
 Wonderful Mexican beans recipes

Tortilya və ya naços?

Qarğıdalı masası tortilya adlanan meksikan çörəyi bişirmək üçün istifadə olunur. Xəmiri etmək üçün, quru tumlar kalsiumlu isti suya qoyulur, yumuşalana qədər bişirilir və bütün gecə qalır. Ertəsi gün tumlar yaxalanıb qurudulur və üyüdülür.  Üyüdülmüş kütlədən nazik kökələr düzəldilərək kömal adlandırılan qızdırılmış gil tava daşına qoyulur. Tortilyanın başqa növü totoposdur. Totopos duz və çili ilə qarışdırılmış üyüdülmüş qarğıdalı unundan hazırlanmış və balaca parçalara kəsilmiş nazik kökələrdir.  

Paxlalı naços

Meksikada təxminən 20 müxtəlif paxla növləri bitir. Paxlalılar və qarğıdalı insan orqanizmi proteinin istehsalı üçün tələb olunan aminoturşularla təmin edir və tarazlaşdırılmış pəhriz üçün əvəzedilməzdir. Paxlalılar ətirli qöyərti ilə süfrəyə verilə bilər və yaxud bişiriləndən sonra əzilmiş halda tortilyanın içini doldurmaq üçün istifadə oluna bilər.

Odlu temperamentin sirri...

Meksikada çili həmişə ədviyyatların kralı olub və olacaq. Meksikalılar çilini o qədər sevir ki, hətta ən nəfis xörək belə çilisiz natamam hesab olunur. Meksikalılar tez-tez çili sousları düzəldir: balqabaq və ya günəbaxan tumları, araxis və ya kakao ilə qatılaşdırılan qırmızı və ya göy pomidorla çəkilmiş bibər sousu. Belə souslara hər cür qöyərti də qatılır.  Meksikada 90 dan çox müxtəlif dad, rəng və formalı çili növləri var.

Meksika: süd ilə ehtiyatlı ol!

Şübhəsiz ki, ən populyar Meksikan içkisi tekiladır. Lakin, bu içki heç bir reseptdə süd ilə qarışdırılmır. Süddə aşkar olunan kimyavi maddələr tekilanın təsirini gücləndirərək, ağır alkohol intoksikasiyaya gətirib çıxara bilər, hər iki içkinin dozaları minimal olsa belə.

Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Ayntopf - tam nahar
Ayntopf - tam nahar

Almanca "bir qazan" mənasında olan "Ayntopf" yeməyi çox qidalandırıcı və doyumlu bir yeməktir.

4 nəfər 45 deq çox Asan
Gaspaço - tərəvəz şorbası
Gaspaço - tərəvəz şorbası

Gaspaço- soyuq tərəvəz şorbasının resepti

6 nəfər 45 deq çox Asan
Siciliya spagettisi - tunes balıqlı İtalyan makaronu
Siciliya spagettisi - tunes balıqlı İtalyan makaronu

Siciliya spagettisi üçün resept - italyan mətbəxindən spesifik yemək.

4 nəfər 30-45 dəq Asan
Fatta - ət şorbası
Fatta - ət şorbası

Misirdə yaşayan Kopt xristianların ənənəvi ət şorbasının resepti

4 nəfər 45 deq çox Çətin
Meksika mətbəxi

İspanlıların gəlişindən əvvəl, Meksikanın sakinləri piy və ya yağın nə olduğunu bilmirdilər. Yemək adətən suda qaynadılırdı və ya buxara verilirdi, cox vaxtı o, yerdə qazılan quyularda bişirilirdi. İspan müstəmləkəçiləri çox qısa bir zamanda “amerikanlaşdılar”, və yerlilərin yaşayiş və qida vərdişlərini qəbul etdilər. Yeməyi yağda və ya qrildə qızardılması kimi təzə bişirmə üsulları çoxlu qeyri adi reseptlərin yaradılmasına təkan verdi.

Qarğıdalı və qandan yaranan adamlar

İspaniyalıların Meksikaya gəlişindən əvvəl meksikanlıların əsas yeməklərini qarğıdalı təşkil edirdi. Maya mifoloqiyasına əsasən, insanlar tanrıların qanı ilə qarışdırılan qarğadalı unundan əmələ gəlmişdir. Bu səbəbdən qarğıdalı az qala ilahi status əldə etmişdir. Qarğıdalı unu çörək və kekslərin əsas inqrediyentinə çevrildi.
 
 Wonderful Mexican beans recipes

Tortilya və ya naços?

Qarğıdalı masası tortilya adlanan meksikan çörəyi bişirmək üçün istifadə olunur. Xəmiri etmək üçün, quru tumlar kalsiumlu isti suya qoyulur, yumuşalana qədər bişirilir və bütün gecə qalır. Ertəsi gün tumlar yaxalanıb qurudulur və üyüdülür.  Üyüdülmüş kütlədən nazik kökələr düzəldilərək kömal adlandırılan qızdırılmış gil tava daşına qoyulur. Tortilyanın başqa növü totoposdur. Totopos duz və çili ilə qarışdırılmış üyüdülmüş qarğıdalı unundan hazırlanmış və balaca parçalara kəsilmiş nazik kökələrdir.  

Paxlalı naços

Meksikada təxminən 20 müxtəlif paxla növləri bitir. Paxlalılar və qarğıdalı insan orqanizmi proteinin istehsalı üçün tələb olunan aminoturşularla təmin edir və tarazlaşdırılmış pəhriz üçün əvəzedilməzdir. Paxlalılar ətirli qöyərti ilə süfrəyə verilə bilər və yaxud bişiriləndən sonra əzilmiş halda tortilyanın içini doldurmaq üçün istifadə oluna bilər.

Odlu temperamentin sirri...

Meksikada çili həmişə ədviyyatların kralı olub və olacaq. Meksikalılar çilini o qədər sevir ki, hətta ən nəfis xörək belə çilisiz natamam hesab olunur. Meksikalılar tez-tez çili sousları düzəldir: balqabaq və ya günəbaxan tumları, araxis və ya kakao ilə qatılaşdırılan qırmızı və ya göy pomidorla çəkilmiş bibər sousu. Belə souslara hər cür qöyərti də qatılır.  Meksikada 90 dan çox müxtəlif dad, rəng və formalı çili növləri var.

Meksika: süd ilə ehtiyatlı ol!

Şübhəsiz ki, ən populyar Meksikan içkisi tekiladır. Lakin, bu içki heç bir reseptdə süd ilə qarışdırılmır. Süddə aşkar olunan kimyavi maddələr tekilanın təsirini gücləndirərək, ağır alkohol intoksikasiyaya gətirib çıxara bilər, hər iki içkinin dozaları minimal olsa belə.
Ecommerce Modal Title
Ecommerce Modal Description