K vitamini sayəsində qanın yaxşı laxtalanma qabiliyyəti

Vitamin K qanın laxtalanması üçün zəruri olan protrombinin qaraciyərdə formalaşmasında mühüm rol oynayır. Qaraciyərdə formalaşan digər laxtalayıcı amillər də K vitamininin olmasını tələb edir. Protrombin və ya bu amillərdən hər hansı biri çatışmayan zaman qan zəif laxtalanır və ya ümumiyyətlə laxtalanmır. Belə olan halda hətta kiçik bir yara uzun sürən qanaxmaya səbəb ola bilər.

Vitamin K həmçinin sümüklərin kalsiumu mənimsəməsində iştirak edir. K vitamininin uzun müddət çatışmaması osteoporoza – sümüklərin kövrəkləşməsinə və tez sınma ehtimalının artmasına gətirib çıxara bilər. Xoşbəxtlikdən bu çatışmazlığa az hallarda rast gəlinir və bu səbəbdən sağlam orqanizm əlavə vitamin qəbuluna ehtiyac duymur.

Vitamin K çatışmazlığı ciddi bağırsaq və qaraciyər xəstəlikləri zamanı və uzun müddət antibiotiklərlə müalicə nəticəsində meydana gəlir. Belə ki, xolesterini azaldan dərmanlar K vitamininin qana hopmasının qarşısını alır. Antikoaqulyant qəbul edən xəstələrdə K vitamini öz təsirini itirir və bu da osteoporozun yaranma ehtimalını artırır.

İnsan orqanizmi K vitaminini inkişaf etdirmək qabiliyyətinə malik olmadığı üçün bu vitamini qidalardan əldə etmək zərurəti yaranır. K vitamininə əsasən yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə (məs. brokoli, kahı, kələm, ispanaq), çiyələkdə, soya yağında və heyvan mənşəli bəzi məhsullarda (məs. yumurta, malın qaraciyəri) rast gəlinir.

K-AZ

Vitamin K ilə sağlam sümüklərə sahib olun

Sağlamlığınız haqqında daha ətraflı buradan öyrənin:

Qidalanma üzrə tərəvəzlər ensiklopediyası

Pəhrizlər – Ən yaxşı pəhrizlərin seçilməsi


Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Tiramisu - maskarpone pendirli italyan deserti

Tiramisu - maskarpone pendirli italyan deserti

Tiramisu üçün resept - bu desert lanç üçün idealdır. Ənənəvi olaraq o, soyuq halda espresso ilə verilir.

4 nəfər 45 deq çox Asan
Blinçiklər

Blinçiklər

İçlikli blinçiklərin hazırlama resepti- ənənəvi yahudi yeməyi

4 nəfər 30-45 dəq Orta
Bulka knedlikləri – "houskowe knedliki"

Bulka knedlikləri – "houskowe knedliki"

Knediklərin resepti – ənənəvi Çex mətbəxinə aid bu yemək etin yanında əlavə kimi verilir

3 nəfər 45 deq çox Asan
Çapati – hindistan çörəyi

Çapati – hindistan çörəyi

Çapati (hint çörəyi)- çovdar unundan açıq atəştə hazırlanan hint çörəyi.

3 nəfər 45 deq çox Asan
K vitamini sayəsində qanın yaxşı laxtalanma qabiliyyəti

Vitamin K qanın laxtalanması üçün zəruri olan protrombinin qaraciyərdə formalaşmasında mühüm rol oynayır. Qaraciyərdə formalaşan digər laxtalayıcı amillər də K vitamininin olmasını tələb edir. Protrombin və ya bu amillərdən hər hansı biri çatışmayan zaman qan zəif laxtalanır və ya ümumiyyətlə laxtalanmır. Belə olan halda hətta kiçik bir yara uzun sürən qanaxmaya səbəb ola bilər.

Vitamin K həmçinin sümüklərin kalsiumu mənimsəməsində iştirak edir. K vitamininin uzun müddət çatışmaması osteoporoza – sümüklərin kövrəkləşməsinə və tez sınma ehtimalının artmasına gətirib çıxara bilər. Xoşbəxtlikdən bu çatışmazlığa az hallarda rast gəlinir və bu səbəbdən sağlam orqanizm əlavə vitamin qəbuluna ehtiyac duymur.

Vitamin K çatışmazlığı ciddi bağırsaq və qaraciyər xəstəlikləri zamanı və uzun müddət antibiotiklərlə müalicə nəticəsində meydana gəlir. Belə ki, xolesterini azaldan dərmanlar K vitamininin qana hopmasının qarşısını alır. Antikoaqulyant qəbul edən xəstələrdə K vitamini öz təsirini itirir və bu da osteoporozun yaranma ehtimalını artırır.

İnsan orqanizmi K vitaminini inkişaf etdirmək qabiliyyətinə malik olmadığı üçün bu vitamini qidalardan əldə etmək zərurəti yaranır. K vitamininə əsasən yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə (məs. brokoli, kahı, kələm, ispanaq), çiyələkdə, soya yağında və heyvan mənşəli bəzi məhsullarda (məs. yumurta, malın qaraciyəri) rast gəlinir.

K-AZ

Vitamin K ilə sağlam sümüklərə sahib olun

Sağlamlığınız haqqında daha ətraflı buradan öyrənin:

Qidalanma üzrə tərəvəzlər ensiklopediyası

Pəhrizlər – Ən yaxşı pəhrizlərin seçilməsi