Yumurtanın kalori dəyəri

Find out how many calories are there in eggs. Calories chart will help you to find out amount of proteins, fats and carbohydrates are in eggs.
 
Yumurta ən yaxşı balanslandırılmış və asan həzm olunan zülalların mənbəyidir. Eyni zamanda o, az kalorili bir məhsuldur.

Yumurtanın kalori cədvəli
Məhsul Quantity Enerji (kilokalori) Zülal (qr) Yağ (qr) Şəkər (qr)
Toyuq yumurtanın ağı 100 qr 49 10,9 0,2 0,7
Toyuq yumurtanın sarısı 100 qr 314 15,5 28,2 0,3
Quru yumurta ağı 100 qr 375 82,4 1,8 7,2
Quru yumurta sarısı 100 qr 613 51,1 52,2 4,7
Bərk bişirilmiş toyuq yumurtası 100 qr 160 12,9 11,6 0,8
Toz şəklində yumurta 100 qr 542 44,0 42,4 1,8
Bildirçin yumurtası 100 qr 180 11,9 13,1 0,6
Qayğanaq 100 qr 119 9,8 8,7 0,5
Az bişirilmiş toyuq yumurtası 10 qr 159 12,8 11,6 0,8
Bir tərəfdən qızardılmış yumurta 100 qr 168 9,9 14,2 0,6
Bütöv toyuq yumurtası 100 qr 139 12,5 9,7 0,6

Yumurtanın qida dəyəri

Yumurta sarısında daha çoxlu miqdarda asan həzm olunan zülal var.  Yumurta A, E, D, K, B2 və B12 vitaminləri, pantoten turşusu və  fosfor, kalsium, dəmir və maqnezium kimi minerallarən zəngin mənbəyidir. Tərkibində insan orqanizmi üçün çox faydalı yağlar var. Yumurtanın tərkibində olan 5 qr yağdan, cəmi 0.1. qr yağ xeyirli olmayan doymuş yağlara aiddir, qalanı isə əvəzolunmaz xeyirli doymamış yağ turşularıdır. Bildirçin yumuraları toyuq yumurtanın üçdə birini təşkil edir. Onların tünd ləkəli bej rəngli qabığı var. Bişirilmiş halda (təxminən 3 dəqiqə ərzində) gəlyanaltılarda istifadə oluna bilər. Onların tərkibində demək olar ki, toyuq yumurtaları ilə yeyni miqdarda kalori, zülal və xolesterin, lakin daha çox yağ var. Onlar A və D vitamin, foliy turşusu, sink, dəmir, kalium,  B12 və B6 vitaminləri var.

Yumurtaların sağlam qidada istifadə oluması

Yumurtanın tərkibində yaddaşımızı yaxşılaşdıran və əsəbi sisteminə müsbət təsir güstərən polidoymamış yağ turşuları var. Yumurta sarısında olan lutein gözləri zərərli ultrabənövşəyi şuaların təsirindən (UVA və UBV) qoruyur, sarı ləkənin deqenirasiyasının qarçısını alır, və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Təəssüf ki, yumurta sarısı sözün əsl mənasında xolesterin bombasıdır.  Lakin, diqər tərəfdən, o, xolesterinin damarlarımızın divarlarında yığılmasının qabağını alır.  Həftədə cürbəcür yeməklərdə istiffadə olunan yumurtalar daxil olmaqla, 5 yumurtadan artıq yemək olmaz. Bəzi dietoloqlar uşaqlara, hamilə və əmizdirən qadınlara və ağır fiziki fəaliyyətlə məşğul insanlara həftədə 7 yumurta yemək icazə verir (yumurtanın daha çox miqdarda istifadə olunması allerqiyanın səbəbi ola bilər). Yaşlı və həmçinin ciyər xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar yumurtanın istifadəsini məhdudlaşdırmalıdır. Yüksək xolesterin səviyyəsi olan insanlar həftədə ikidən artıq yumurta yeməməlidir. Yumurtanın ağını isə daha çox miqdarda yemək olar.

Saxlama qaydaları

Yumurtanı soyuducuda bir aya kimi soyuducunun qapısında xüsusi ayrılan qutuda saxlamaq olar.

Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Tərəvəzlər ilə krevet
Tərəvəzlər ilə krevet

Yaponsayağı tərəvəzlər ilə krevet resepti.

3 nəfər 45 deq çox Çətin
Vetçina, qulançar və qarğıdalı ilə qızılı blinçik
Vetçina, qulançar və qarğıdalı ilə qızılı blinçik

Yaxınlarlarınızı sevindirəcək ən dadlı yemək

2 nəfər 30-45 dəq Orta
Dönər-kəbab
Dönər-kəbab

Şaquli şişdə qızardılmış və təndir çörəyinin içinə qoyularaq süfrəyə verilən quzu ətindən türk xörəyi.

4 nəfər 45 deq çox Asan
Voldorf-Astoriya salatı
Voldorf-Astoriya salatı

Voldorf-Astoriya salatı resepti

4 nəfər 30-45 dəq Asan
Yumurtanın kalori dəyəri
Find out how many calories are there in eggs. Calories chart will help you to find out amount of proteins, fats and carbohydrates are in eggs.
 
Yumurta ən yaxşı balanslandırılmış və asan həzm olunan zülalların mənbəyidir. Eyni zamanda o, az kalorili bir məhsuldur.

Yumurtanın kalori cədvəli
Məhsul Quantity Enerji (kilokalori) Zülal (qr) Yağ (qr) Şəkər (qr)
Toyuq yumurtanın ağı 100 qr 49 10,9 0,2 0,7
Toyuq yumurtanın sarısı 100 qr 314 15,5 28,2 0,3
Quru yumurta ağı 100 qr 375 82,4 1,8 7,2
Quru yumurta sarısı 100 qr 613 51,1 52,2 4,7
Bərk bişirilmiş toyuq yumurtası 100 qr 160 12,9 11,6 0,8
Toz şəklində yumurta 100 qr 542 44,0 42,4 1,8
Bildirçin yumurtası 100 qr 180 11,9 13,1 0,6
Qayğanaq 100 qr 119 9,8 8,7 0,5
Az bişirilmiş toyuq yumurtası 10 qr 159 12,8 11,6 0,8
Bir tərəfdən qızardılmış yumurta 100 qr 168 9,9 14,2 0,6
Bütöv toyuq yumurtası 100 qr 139 12,5 9,7 0,6

Yumurtanın qida dəyəri

Yumurta sarısında daha çoxlu miqdarda asan həzm olunan zülal var.  Yumurta A, E, D, K, B2 və B12 vitaminləri, pantoten turşusu və  fosfor, kalsium, dəmir və maqnezium kimi minerallarən zəngin mənbəyidir. Tərkibində insan orqanizmi üçün çox faydalı yağlar var. Yumurtanın tərkibində olan 5 qr yağdan, cəmi 0.1. qr yağ xeyirli olmayan doymuş yağlara aiddir, qalanı isə əvəzolunmaz xeyirli doymamış yağ turşularıdır. Bildirçin yumuraları toyuq yumurtanın üçdə birini təşkil edir. Onların tünd ləkəli bej rəngli qabığı var. Bişirilmiş halda (təxminən 3 dəqiqə ərzində) gəlyanaltılarda istifadə oluna bilər. Onların tərkibində demək olar ki, toyuq yumurtaları ilə yeyni miqdarda kalori, zülal və xolesterin, lakin daha çox yağ var. Onlar A və D vitamin, foliy turşusu, sink, dəmir, kalium,  B12 və B6 vitaminləri var.

Yumurtaların sağlam qidada istifadə oluması

Yumurtanın tərkibində yaddaşımızı yaxşılaşdıran və əsəbi sisteminə müsbət təsir güstərən polidoymamış yağ turşuları var. Yumurta sarısında olan lutein gözləri zərərli ultrabənövşəyi şuaların təsirindən (UVA və UBV) qoruyur, sarı ləkənin deqenirasiyasının qarçısını alır, və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Təəssüf ki, yumurta sarısı sözün əsl mənasında xolesterin bombasıdır.  Lakin, diqər tərəfdən, o, xolesterinin damarlarımızın divarlarında yığılmasının qabağını alır.  Həftədə cürbəcür yeməklərdə istiffadə olunan yumurtalar daxil olmaqla, 5 yumurtadan artıq yemək olmaz. Bəzi dietoloqlar uşaqlara, hamilə və əmizdirən qadınlara və ağır fiziki fəaliyyətlə məşğul insanlara həftədə 7 yumurta yemək icazə verir (yumurtanın daha çox miqdarda istifadə olunması allerqiyanın səbəbi ola bilər). Yaşlı və həmçinin ciyər xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar yumurtanın istifadəsini məhdudlaşdırmalıdır. Yüksək xolesterin səviyyəsi olan insanlar həftədə ikidən artıq yumurta yeməməlidir. Yumurtanın ağını isə daha çox miqdarda yemək olar.

Saxlama qaydaları

Yumurtanı soyuducuda bir aya kimi soyuducunun qapısında xüsusi ayrılan qutuda saxlamaq olar.