Turş kələm

Turşuya qoyma üsulu çoxdan, hələ Qədim Yunanıstan, Roma və Çin dövründən məlumdur. Lakin Avropada bu qədər məşhur olan bugünkü üsul onu 13-cü əsrdə, tatar-monqol işğalı zamanı Şərqi və Mərkəzi Avropaya gətirmiş monqollar sayəsində bizə məlumdur. Və artıq 700 ildən çox turş kələm Almaniya, Polşa, Rusiya, Ukrayna, Belarus və digər ölkələrdə məşhur olaraq qalır

Hazırlıq addımları

  • Kələmi yuyun və yaxşıca qurudun

  • 1,5 saat ərzində kələmin üzərinə çıxacaq qədər suda bişirin

  • Ağır qazanda soğanı qızılı rəng alana qədər yağdan istifadə etməyərək qovurun

  • Kələmi əlavə edin, onu bərabər şəkildə soğan, ardıc giləmeyvəsi, limon şirəsi və göyərti ilə qarışdırın

  • Tərəvəz bulyonunu kələmə əlavə edin

  • Sarımsağın dişlərini təmizləməyərək yaxşıca yuyun, və onları ortaya yerləşdirin,

  • Qapağını bağlayın və zəif odda təxminən bir saat daha bişirin

Sizi maraqlandıra biləcək reseptlər

Turş kələm
8 nəfər 45 deq çox Orta
İNGREDİYENTLƏR
  • 3 fincan təzə doğranmış kələm
  • 2 doğranmış soğan
  • 1 təmizlənmiş soğan
  • bir neçə ardıc meyvəsi
  • bir limon şirəsi
  • bir çəngə müxtəlif göyərti
  • 1 fincan tərəvəz bulyonu
  • 1 baş sarımsaq
  • duz və istiot zövqə görə
Hazırlıq addımları
  • Addım 1

    Kələmi yuyun və yaxşıca qurudun

  • Addım 2

    1,5 saat ərzində kələmin üzərinə çıxacaq qədər suda bişirin

  • Addım 3

    Ağır qazanda soğanı qızılı rəng alana qədər yağdan istifadə etməyərək qovurun

  • Addım 4

    Kələmi əlavə edin, onu bərabər şəkildə soğan, ardıc giləmeyvəsi, limon şirəsi və göyərti ilə qarışdırın

  • Addım 5

    Tərəvəz bulyonunu kələmə əlavə edin

  • Addım 6

    Sarımsağın dişlərini təmizləməyərək yaxşıca yuyun, və onları ortaya yerləşdirin,

  • Addım 7

    Qapağını bağlayın və zəif odda təxminən bir saat daha bişirin