100 qr şampinyon göbələyi - 15 kkal
Lif, vitamin D, E, PP və B vitaminləri, həmçinin dəmir, kalium, fosfor və sink ehtiva edir.
Qoruyucu halqa
Tərkibində cox az miqdarda duz olduğuna görə, diet saxlayanlar üçün düzgün seçimdi.Həmçinin şəkər və yağlarda tərkibində olmadığına görə,diabetik xəstələr qida rasionlarına bu tərəvəzi əlavə edə bilərlər. Göbələk içərisində olan sink immunitet sistemimizi səfərbər edir.
... və baş ağrısına son! Göbələk təzə tərəvəzlərdən daha çox miqdarda B vitamini ehtiva edir. Baş ağrısı və migren ağrılarını azaldan riboflavin maddəsini, yani vitamin B2 tərkibində liderdir.Baş ağrısının səbəbi yorğunluqda ola bilər, göbələyin içində olan pantotenik turşusu bu yorğunluğun aradan qaldırılmasına kömək edir.
Sağlam görünüş
Şampinyon göbələyi cildimizədə təsir göstərir. Cild görünüşünə diqqət yetirən hər kəs,günlük qida rasiyonuna mütləq şampinyonları daxil etməlidi,xüsusilə nəzərə alınmalıdır ki, bel çevrəsində birikən artıq sm üçündə naraht olmağa dəyməz çünki tərkibində cox az miqdar kaloriya var.
Yalnız əbədiyyət üçün
Göbələklər fironların dövründə "tanrıların qidaları" idi. Misirlilər, göbələk yemək, yalnız firavunlar layiq olduğunu inanırdı. Sadə bir insanın onlara toxunmaq hüququ bilə yox idi.
Parisdə başlayan yolculuq
XVII əsrdə Avropada şampinyon göbələklərin yetiştirilməsi Fransızlarla başlamışdır - bunu Paris ətrafındakı bağbanlar edirdi,belə ki, şampinyon "Paris göbələyi" də adlandırıldı. XVII əsrdə bir fransız bağbanı yeraltı otaqlarının şampinyonları yetişdirmək üçün ən yaxşı yol olduğunu fərq etdi.