Bu sayt məlumatları saxlamaq üçün kukilərdən istifadə edir. Saytdan istifadə etməyə davam etməklə siz bu faylların istifadəsinə razılıq verirsiniz.
Tərəvəzlərdə olan qida maddələri insan orqanizmi üçün zəruridir; tərəvəzlər bizə özümüzü yaxşı formada saxlamaqda kömək edir. Tərəvəzlərin tərkibində antioksidant rolunda çıxış edən olan çoxlu vitamin və minerallara olduğuna görə onların insan orqanizmi üçün bir çox faydası var.
Məhsul | Miqdar | Enerji(kilokalori) | Zülal(qr) | Yaq(qr) | Şəkər (qr) |
---|---|---|---|---|---|
Mərəçüyüd zoğları | 100 qr | 23 | 2,2 | 0,2 | 3,3 |
Çuğundur | 100 qr | 37 | 1,5 | 0,1 | 7,6 |
Marinada qoyulmuş qara zeytun | 100 qr | 361 | 2,2 | 8,7 | 36,0 |
Suda bişirilmiş brüssel kələmi | 100 qr | 25 | 2,6 | 0,4 | 2,8 |
Suda bişirilmiş gül kələmi | 100 qr | 17 | 2,0 | 0,3 | 1,8 |
Suda bişirilmiş yaşıl noxud | 100 qr | 62 | 5,3 | 0,4 | 9,2 |
Suda bişirilmiş tsukkini | 100 qr | 13 | 0,8 | 0,1 | 2,5 |
Təzə brokkoli | 100 qr | 25 | 3,0 | 0,4 | 2,4 |
Kanola | 100 qr | 34 | 1,2 | 0,1 | 7,4 |
Təzə gülkələmi | 100 qr | 21 | 2,4 | 0,3 | 2,3 |
Kərəviz kökü | 100 qr | 21 | 1,6 | 0,3 | 7,7 |
Kərəviz göyərtisi | 100 qr | 13 | 1,0 | 0,2 | 3,6 |
Kasnı | 100 qr | 21 | 1,7 | 0,2 | 4,1 |
Şnit soğanı | 100 qr | 29 | 4,1 | 0,8 | 3,9 |
Bişirilmiş cuğundur | 100 qr | 49 | 1,8 | 0,0 | 10,8 |
Bişirilmiş kök | 100 qr | 25 | 0,8 | 0,3 | 5,0 |
Bişirilmiş kartof | 100 qr | 82 | 2,0 | 0,4 | 16,7 |
Bişirilmiş balqabaq | 100 qr | 15 | 1,0 | 0,0 | 3,0 |
Təzə ğarğıdalı | 100 qr | 97 | 3,0 | 1,2 | 18,2 |
Xiyar | 100 qr | 15 | 0,7 | 0,1 | 3,0 |
Şüyüd | 100 qr | 28 | 1,3 | 0,3 | 7,7 |
Marinada qoyulmuş şüyüd | 100 qr | 11 | 1,0 | 0,1 | 1,9 |
Badımcan | 100 qr | 18 | 1,0 | 0,2 | 3,1 |
Yaqda qızardılmış kartof | 100 qr | 192 | 2,8 | 9,5 | 23,4 |
Yaqda qızardılmış balqabaq | 100 qr | 88 | 1,1 | 6,0 | 6,7 |
Sarımsaq | 100 qr | 146 | 6,4 | 0,5 | 32,6 |
Təzə yaşıl lobya | 100 qr | 24 | 2,0 | 0,2 | 3,6 |
Marinada qoyulmuş yaşıl zeytun | 100 qr | 125 | 1,4 | 12,7 | 4,1 |
Yaşıl bibər | 100 qr | 27 | 1,3 | 0,0 | 5,3 |
Qıtığotu | 100 qr | 67 | 4,5 | 0,6 | 18,1 |
Kolrabi | 100 qr | 29 | 2,2 | 0,3 | 6,5 |
Soğan-kəvər | 100 qr | 24 | 2,2 | 0,3 | 5,7 |
Kahı | 100 qr | 12 | 1,2 | 0,3 | 1,3 |
Badımcan pyuresi | 100 qr | 148 | 1,7 | 13,3 | 5,1 |
Yunan qabağı pyuresi | 100 qr | 122 | 2,0 | 9,0 | 8,5 |
Soğan | 100 qr | 30 | 1,4 | 0,4 | 6,9 |
Cəfəri yarpaqları | 100 qr | 41 | 4,4 | 0,4 | 9,0 |
Cəfəri kökü | 100 qr | 38 | 2,6 | 0,5 | 10,5 |
Duxovkada bişirilmiş balqabaq | 100 qr | 19 | 0,6 | 0,1 | 4,1 |
Konservləşdirilmiş qabığı soyulmuş pomidor | 100 qr | 11 | 0,5 | 2,3 | 0,0 |
Pekin kələmi | 100 qr | 12 | 1,2 | 0,2 | 3,2 |
Bibər | 100 qr | 26 | 0,9 | 0,3 | 5,2 |
Kartof pyuresi | 100 qr | 74 | 2,2 | 0,8 | 14,3 |
Kartof | 100 qr | 80 | 2,0 | 0,0 | 16,0 |
Balqabaq | 100 qr | 28 | 1,3 | 0,3 | 7,7 |
Yağda qızardılmış balqabaq | 100 qr | 76 | 1,4 | 5,5 | 5,2 |
Qırmızı turp | 100 qr | 14 | 1,0 | 0,2 | 4,4 |
Çiy brüssel kələmi | 100 qr | 34 | 4,0 | 0,5 | 3,5 |
Çiy yerkökü | 100 qr | 31 | 0,8 | 0,3 | 6,6 |
Çiy yaşıl noxud | 100 qr | 79 | 6,0 | 0,7 | 12,0 |
Qıırmızı kələm | 100 qr | 27 | 1,9 | 0,2 | 6,7 |
Qırmızı lobya | 100 qr | 93 | 8,4 | 0,3 | 13,7 |
Qırmızı bibər | 100 qr | 26 | 1,3 | 0,0 | 5,3 |
Ravənd | 100 qr | 9 | 0,5 | 0,1 | 4,6 |
Duza qoyulmuş pomidor | 100 qr | 16 | 1,1 | 0,1 | 1,6 |
Savoy kələmi | 100 qr | 38 | 3,3 | 0,4 | 7,8 |
Turşəng | 100 qr | 21 | 1,1 | 0,8 | 4,9 |
Turş kələm | 100 qr | 12 | 1,1 | 0,2 | 3,4 |
İspanaq | 100 qr | 17 | 2,7 | 0,4 | 0,8 |
Pörtlənmiş ağ kələm | 100 qr | 75 | 2,0 | 3,3 | 9,6 |
Balqabaq | 100 qr | 23 | 0,6 | 0,3 | 4,9 |
Batat | 100 qr | 61 | 2,0 | 0,0 | 13,3 |
Pomidor | 100 qr | 19 | 0,8 | 0,3 | 3,5 |
Şalğam | 100 qr | 26 | 1,1 | 0,3 | 8,2 |
Vineqret salatı | 100 qr | 92 | 1,3 | 6,0 | 7,8 |
Ağ kələm | 100 qr | 29 | 1,7 | 0,2 | 7,4 |
Qizardılmış ağ kaləm | 100 qr | 69 | 1,6 | 4,7 | 7,2 |
Təzə ağ lobya | 100 qr | 102 | 7,0 | 0,5 | 16,9 |
Konservləşdirilmiş bütöv pomidorlar | 100 qr | 20 | 1,1 | 0,0 | 3,8 |
Təzə cuğundur yarpaqları | 100 qr | 17 | 2,1 | 0,5 | 5,5 |
Tsukkini | 100 qr | 16 | 1,5 | 0,2 | 3,0 |
Bundan əlavə, tərəvəzlərin tərkibində gündəlik qidamızın çox vacib elementləri olan sellüloza, orqanik turşular və antibacterial qarışıqları var (məsələn, sarımsaq, soğan və qıtığotunda). Tərəvəzlərin tərkibində olan bəzi vitaminlər (C və B-karotin) və başqa aktiv bioloji maddələr güclü antioksidant sayılır. Tərəvəzlərdə olan çoxlu su və az kalori miqdarı tərəvəzləri tez xarab olan az kalorili qidaya aid edir.Yalnız kartof və paxlalıların tərkiblərində kraxmal olduğuna görə daha yüksək kalori dəyəri var. Qırmızı cuğundur, yerkökü, yaşıl şəkərli noxud və kələmdə saxaroza və monosaxaridlər var. Köhnə tərəvəzlərdə daha çox sellüloza var; bu səbəbdən onlar salat və ya şirələr üçün yararlı deyil.
Gündə kifayət qədər (heç olmazsa, 5 dənə) tərəvəzlərin istifadə olunması insan orqanizmini xəstəliklərdən qoruyur və müqaviməti artırır. İnsan orqanizmi bir çox elementləri, məsələn, onun düzgün fəaliyəti üçün zəruri olan vitaminləri, saxlaya bilmir. Məsələn, C vitamin daha yaxşı bir çox təbii mənbələrdən sorulur. Əgər C vitamini orqanizmdə optimal səviyyədə saxlamaq istəyirsinizsə, onu daimi meyvə və tərəvəzlərlə qəbul etməlisiniz. Cəfəri, şüyüd, bibər, brokkoli, brüssel kələmi, şnit soğan və ispanaq C vitamin ilə çox zəngindir.
Tərəvəzləri soyuducuda saxlamaq lazımdır – kartof və cuğundur kimi daha gec xarab olunan tərəvəzlər istisna olmaqla. Lakin, əgər onları uzun müddət ərzində saxlamaq istəyirsinizsə, onları soyuducunun aşağı rəfində saxlamaq daha yaxşı olar. Bəzi tərəvəzlər (kartof, kələm, yerkökü, cəfəri, kərəviz, soğan-kəvər, alma və pomidor) ev şəraitində 1 aya qədər saxlanıla bilər; lakin tərəvəzlərin əksəriyyəti bir həftə ərzində istifadə olunmalıdır. Dondurulmuş tərəvəzlər öz ətirini və diqər xüsusiyyətlərini bir il ərzində qoruyub saxlaya bilir. Tərəvəz konservləri 15 dərəcə Selsiumdan aşağı temperaturda işığsız şəraitdə saxlamılmalıdır.