Aralıq dənizi reqionun mətbəxi

14.09.2009

Heyrətləndirici xəbər

Seynt-Etyen Universitetin alimləri miokard infarktından əziyyət çəkən 600 pasientdən ibarət olan qrup üzərində tədqiqat aparıblar. Pasientlər iki qrupa bölündülər. Birinci qrup az kalorili pəhrizi, ikinci isə zeytun yağı, makaron, təzə meyvə və tərəvəzlər, paxlalar, az miqdarda qırmızı ət, daha çox miqdarda ev quşların əti, balıq, və yemək zamanı qırmızı şərabın istifadə olunması prinsiplərə əsaslanan Aralıq dənizi reqionunun pəhrizini tutmalı idir. Tədqiqatın nəticələri heyrətləndirici oldu. Cəmi iki il ərzində böyük fərq müşahidə olunub – “Aralıq dənizi pəhrizini tutan qrupda” həyatın müddəti əhəmiyyətli dərəcədə artıb, xərçənq xəstəliyi halları isə 61% azalıb.

Bağ qonaqlığı

Tərəvəzlər, qöyərti və zeytun yağı… Bunlara balıq, dəniz məhsulları, pendir, makaron, düyü, sarımsaq, zeytun, oreqano kimi məhsulları əlavə etsək, Aralıq dənizi reqionun mətbəxi haqqında anlayış əldə edə bilərik.
Axşam qonaqlığınızın müvəffəqiyyətli keçməsini istəyirsinizsə, bağınızda Aralıq dənizi reqionun mətbəxinə aid delikateslərindən hazırlanmış süfrəyə dostlarınızı dəvət edin…

Eastern Mediterranean Cruise

Obrigado aos Portugueses – Portuqaliyalılara böyük təşəkkür...

Portuqaliyalıların fikrinə görə, müasir mətbəxin gözəl dadına görə biz məhz onlara minnətdar olmalıyıq.
Böyük səyahətçilər, güvvətli müstəmləkəçilər Avropaya qəhvə, qamış qəndi, paxlanın yeni növləri, və həmçinin düyü, bibər və mixək mimi çoxlu yeniliklər gətirmişdir.

Tapas – İspaniyadan balaca qəlyanaltı

İspaniyanın bar və kafelərində verilən tapas olduqca populyardır. Onlar çaxır ilə verilən üzərində müxtəlif delikateslər olan balaca boşqablardır. Tapasın inqrediyentləri tamamilə aşpazın yaradıcılıq həvəsindən asılıdır. O, ətirli zeytun və ya dəniz məhsullarından ibarət olan miniatyur boşqab ola bilər. Deyirlər ki, tapas ənənəsi (örtmək, bağlamaq kimi tərcümə olan “tapar” felindən) barlarda verilən xeres* stəkanını milçəklər qonmasın deyə çörəklə örtmək vərdişindən əmələ gəlib. Həmçinin deyirlər ki, bu, müştərilər belə dadlı qapağı yeyib evə getmək əvəzinə sifariş etməyə davam edəcəklərinə ümid edən barmenlərin ağıllı ideyaları idi.

Mediterranean Food and Recipes

Etiket qaydaları

Əsl İtalyan naharını yemək bir az gəliz məsələ ola bilər, çünki boşqabda nə isə qoymaq düzgün sayılmır. Beləliklə, İtalyan ev sahiblərinizin və ya yerli restoran sahiblərin xətirinə dəyməmək üçün, nahardan əvvəl ləzzətli buterbrod və ya dadlı dondurma yemək arzusundan imtina edin.

Günəşli İtaliyanın mətbəxi

İtaliyanın mətbəxi nəyinki Aralıq dənizi reqionunda, hətta bütün dünyada ən məşhur mətbəxlərdən biri sayılır. İtaliyanın rəmzinə çevrilən spaqetti və yaxud pitsa İtaliyanın 19 reqionuna məxsus olan zənginlik və müxtəlifliyi əks etmir. Spaqetti, farfalle, talyatelle… bütün xörəkləri saymaq çətindir… Siz 600-dan çox makaron növün mövcud olduğunu bilirdinizmi?

Həmçinin oxuyun

Saytda daha çox