Bu sayt məlumatları saxlamaq üçün kukilərdən istifadə edir. Saytdan istifadə etməyə davam etməklə siz bu faylların istifadəsinə razılıq verirsiniz.
Yaşıl gül kələmi və ya sapşəkilli kələm də adlandırılan brokkoli A,K,C,B vitaminlərinin və fol turşusunun dəyərli mənbəyidir. Həmçinin, brokkoli kalium, kalsium, dəmir, fosfor, selenium və maqnezium kimi insan bədəninə xeyirli mineral duzlardan ibarətdir.
Brokkoli - xərçəngə qarşı mübarizə
Tərəvəzlərin sıralamasında, brokoli xərçənglə mübarizə edən tərəvəz kateqoriyasında ən yüksək yer tutur. Bu tərəvəz, gidaları çiynəmə sırasında əmələ gələn, antioksidan xüsusiyyətlərə sahip bir kimyəvi madde olan zəngin bir sülforafan mənbəyidir. Bundan əlavə, sulforafan, bədəndə olan hər cür üzvi tullantılarını məhv etmək qabiliyyətini artıran fermentlərin sayını artırır. Brokkolinin müntəzəm istifadəsi zamanı, kanserojenlərin və benzene və akrolein ( onlar bizim DNT-yə həmişəlik zərər verə bilər) kimi ağciyər gıcıqlandırıcıların insan bədənindən aradan qaldırılmasında əhəmiyyətli rolu sübut olunmuştur. Brokoli içərisində olan boyalar beta-karoten və xlorofil də daxil olmaqla antitümör xüsusiyyətlərinə malikdir.
Brokkoli diabetiklər üçün tövsiyyə olunur
Brokkoli diabet xəstələri üçün tövsiyyə olunur. Bu tərəvəz, insan bədənindəki bütün hüceyrələrə qlükozanı daşımağa kömək edən hormon- insulinə bənzər xromla zəngindir. Ona görə də, bu element, insulin istehsalında məsul olan orqan- mədəaltı vəzinin düzgün işləməsinə təsir edir.
Brokkoli və qan dövranı sistemi
Brokkolinin tərkibindəki K vitamini kalsiumun absorbsiyasında mühüm rol oynayır və bədəndə qan laxtalanması riskini azaldır. Bundan əlavə, brokkoli bitkisi anemiyadan əziyyət çəkən insanlar üçün nəzərdə tutulan pəhrizlərin dəyərli inqredientidir. O, dəmir, fol turşusu və bədəndə yeni qırmızı qan hüceyrələrinin yaradılmasında məsul olan B vitaminin mənbəyidir.