Bu sayt məlumatları saxlamaq üçün kukilərdən istifadə edir. Saytdan istifadə etməyə davam etməklə siz bu faylların istifadəsinə razılıq verirsiniz.
Çörək kifayyət qədər yüksək qida və enerji dəyəri olan məhsuldur; bu səbəbdən o, uşaqlar üçün qida piramidin əsasını təşkil edir. Çörəkdə çox miqdarda gözəl enerji mənbəyi olan faydalı mürəkkəb karbohidratlar var; onda həmçinin foli turşusu, sink, maqnezium, kalsium, bəzi proteinlər və sellüloza, həmçinin əsəb hüceyrələrinə müsbət təsir göstərən B qrupu vitaminləri var.
Məhsul | Miqdar | Enerji(kilokalori) | Zülal(qr) | Yağ (qr) | Şəkər (qr) |
---|---|---|---|---|---|
Jemli keks | 100 qr | 284 | 5,3 | 61,0 | 2,1 |
Baqet | 100 qr | 282 | 7,9 | 1,7 | 60,1 |
Bulka | 100 qr | 299 | 8,0 | 5,3 | 53,7 |
Pendir bulkası | 100 qr | 318 | 10,6 | 12,3 | 40,1 |
Ponçik | 100 qr | 296 | 5,6 | 13,0 | 38,8 |
Jemli bulka | 100 qr | 293 | 6,5 | 4,2 | 57,1 |
Hörük şəklində ağ çörək | 100 qr | 333 | 7,0 | 7,0 | 61,6 |
Xaş-xaş bulkaları | 100 qr | 304 | 7,5 | 5,2 | 55,5 |
Adi çörək | 100 qr | 245 | 5,4 | 1,3 | 57,0 |
Ruletlər | 100 qr | 235 | 8,0 | 0,9 | 48,9 |
Qara çörək | 100 qr | 223 | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
Tost | 100 qr | 305 | 8,1 | 4,7 | 58,8 |
Ağ çörək | 100 qr | 249 | 6,8 | 1,4 | 56,0 |
Buğda undan hazırlanmış ruletlər | 100 qr | 272 | 7,3 | 1,5 | 58,5 |
Dənli çörək | 100 qr | 228 | 8,6 | 1,4 | 43,9 |
Qida dəyəri nöqteyi nəzərdən, qara çörək ən qidalı hesab olunur – qara undan bişirilmiş çörəkdə çoxlu vitamin və mineral duzları, və həmçinin dənin qabığında olan dəyərli sellüloza var. Ağ çörəyin qida dəyəri azdır, kalori dəyəri isə başqa çörəklər ilə müqayisədə çoxdur. Tərkibində günəbaxan, balqabaq, küncüt, len, xaş-xaş, qarğıdalı və ya kumin kimi yağlı tumları olan çörək vitamin, mineral duzlar və doymamış yağlı turşuların əlavə mənbəyidir.
Qara çörəyin tərkibində olan sellüloza bağırsaqları yemək qalıqlarından təmizəyir, peristaltikanı gücləndirir və artıq suyu canına çəkir. Qara çörək yeməklə, biz bir neçə saat ərzində aclıq hiss etmirik. O, iştahanı tənzimləyir və bizlərə sağlam və gözəl qalmaqda kömək edir. Bundan əlavə, o, qanda olan xolesterinin səviyyəsini azaldır, çünki o, xolesterinin həzm sistemindən sorulmasının qarşısını alır. Qara çörək yemək üçün əks göstərişlər: xoralı xroniki qastrit, xroniki duodenal xoralar, həmçinin ciyər və bağırsaq xəstəlikləri – qara çörək turşuları əmələ gətirir və meteorizmin səbəbi ola bilər. Dənli bitkilərdə qlüten var; beləliklə seliakiyadan əziyyət çəkən insanlar adi çörəyi yeyə bilmir. Bu həmçinin təbii proteinlərə dözümü olmayan fenikeltonuriya xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlara aiddir. Ağ çörək yüngül və dadlıdır. O, uşaqlar, qıcıqlandırılmış bağırsaq, xoralı xroniki qastrit və yaxud pankreatit xəstəlikləri olan insanların qida rasionunda istifadə olunmalıdır. Çörəyi həddindən artıq yeməsəniz, kökəlməyə yol verməzsiniz.
Ən yaxşısı odur ki, çörəyi taxta və yaxud plastic konteynerlərdə, və yaxud kətan əskisinə büküb saxlayasınız. Konteynerin içinə alma və yaxud kartof qoymaq çox yaxşıdır – çörək daha uzun müddət ərzində təzə qalar. Çörəyi hətta üç ay ərzində dondurulmuş halda saxlamaq mümkündür. Onun ətirini qoruyub saxlamaq üçün çörək yaxşı bükülməlı və soyuducuda saxlanmamalıdır, çünki o təzəliyini itirə bilər.