Ətlərin kalori dəyəri

25.10.2010

Ət yüksək keyfiyyətli protein, dəmir, fosfor, kükürd, maqnezium kimi minerallar və PP, B2 və  B1. vitaminlərinin əsas mənbəyidir. Yağsız ətlər protein pəhrizin əsasını təşkil edir. Halbuki ətin tərkibində qan plazmasında xolesterin səviyyəsini qaldıran və tac damarlar xəstəliyinə aparıb çıxardan doymuş yağ turşuları var. 

Ətlərin kalori dəyərli

MəhsulMiqdarEnerji (kilokalori)Zülal (qr)Yağ (qr)Şəkər (qr)
Buxara verilmiş mal əti küftələri100 qr19414,011,68,2
Öz şirəsində bişirilmiş mal əti100 qr21415,416,90,0
Mal ətindən qulyaş100 qr14814,09,22,6
Mal ətindən qamburqer100 qr22014,611,813,6
Mal ürəyi100 qr9616,03,50,0
Mal böyrəyi100 qr8615,22,80,0
Jeledə olan mal ayağı100 qr606,04,00,0
Mal ciyəri100 qr12520,03,14,0
Mal əti paşteti100 qr27516,123,30,4
Mal ətindən şnitsel Beef schnitzel100 qr33817,625,110,2
Mal bifşteksi100 qr21428,811,00,0
Pörtlənmiş mal əti100 qr21216,814,33,9
Jeledə olan mal dili100 qr21222,413,62,4
Mal dili100 qr14612,210,90,0
Mal, döş əti Beef, brisket100 qr21719,315,70,0
Mal ətindən rulet100 qr15716,710,10,0
Befstroqanof100 qr22019,514,33,7
Beyin100 qr12411,78,60,0
Bişirilmiş mal əti100 qr25425,816,80,0
Bişirilmiş quzu əti100 qr24322,017,20,0
Bişirilmiş donuz əti100 qr36422,630,03,1
Bişirilmiş dovşan əti100 qr20424,611,70,0
Bişirilmiş dana əti100 qr13130,70,90,0
Katlet100 qr10520,52,40,0
Maral əti100 qr15519,58,50,0
Yağlı donuz əti100 qr48611,548,90,0
Yağda qızardılmış dovşan əti100 qr23325,014,80,0
At əti100 qr12120,94,10,0
Quzu ürəyi100 qr8213,52,50,0
Quzu böyrəyi100 qr7713,62,50,0
Quzu ciyəri100 qr10118,72,90,0
Pörtlənmiş quzu əti100 qr21314,215,63,9
Konservləşdirilmiş pörtlənmiş quzu əti100 qr19117,413,40,2
Ciyər paşteti100 qr30111,628,13,4
Qarışıq ət qamburqeri100 qr28413,021,111,8
Qarışıq ət küftəsi100 qr27213,517,515,9
Qoyun ayağı100 qr23218,018,00,0
Qoyun kürəyi100 qr28415,625,00,0
Donuz qabırqaları100 qr6307,467,80,0
Çörək qırıntılarda donuz qabırqaları100 qr35119,024,115,9
Konservləşdirilmiş donuz vetçinası100 qr12617,66,20,0
Donuz əti qamburqeri100 qr34010,626,813,6
Donuz ürəyi100 qr16516,94,80,0
Donuz böyrəyi100 qr10216,83,80,0
Donuz ayağı100 qr26118,021,30,0
Donuz ciyəri100 qr13022,03,42,6
Donuz əti şnitseli100 qr40018,832,19,8
Donuz ətindən şiş kəbabı100 qr32426,523,10,0
Donuz kürəyi100 qr25716,021,70,0
Donuz bifşteksi100 qr47221,742,71,5
Pörtlənmiş donuz əti100 qr33313,129,43,9
Donuz dili100 qr16516,511,10,0
Donuz boğazı100 qr26716,122,80,0
Sümüklü az qızardılmış donuz əti100 qr17421,010,00,0
Dovşan əti100 qr15621,08,00,0
Mal qabırğaları100 qr11720,93,60,0
Rostbif100 qr15221,57,30,0
Qızardılmış donuz əti100 qr29130,418,70,7
Donuz piyi - salo100 qr7972,489,00,0
Mal filesi100 qr11320,13,50,0
Pörtlənmiş mal əti100 qr22016,817,00,2
Pörtlənmiş donuz əti100 qr22511,419,81,2
Pörtlənmiş donuz qabırqaları100 qr2107,919,22,2
Konservləşdirilmiş pörtlənmiş donuz əti100 qr34914,932,20,2
Konservləşdirilmiş mal əti ağ sousda100 qr22018,014,83,6
Konservləşdirilmiş mal əti100 qr34716,931,00,2
Konservləşdirilmiş donuz əti100 qr21720,514,90,2

Konservləşdirilmiş turist quzu əti

100 qr21018,015,20,2
Əmcək100 qr17312,313,70,0
Çörək qırıntılarında dana katleti100 qr36527,121,317,4
Dana ayağı100 qr10819,93,10,0
Dana ciyəri100 qr12419,23,34,1
Dana küftəsi100 qr25016,214,614,3
Dana kürəyi100 qr10619,92,80,0
Maral əti100 qr12521,04,50,0
Vəhşi ördək100 qr12122,73,10,5

Ətin qida dəyəri və insan sağlamlığına təsiri

Bütün ətlərlə müqayisədə, donuz ətində daha çox B1 vitamini var. Bu vitamin karbohidratların yaxşı həzm olunması və əsəbi sistemin düzgün fəaliyəti üçün çox zəruridir. Lakin çox yağlı olduğuna və qırmızı ətlər qrupunu aid olduğuna görə donuz ətindən hərdən bir yemək lazımdır.

Mal əti orqanizmdə hüceyrələrin düzgün inkişafı üçün vacib olanB12 vitaminlə zəngindir. Mal ətində çoxlu dəmir və sink kimi mikroelementlər var. Donuz əti kimi, mal ətidə hərdən bir yeyilməlidir.

Maral ətninin satışı mütləq veterinar nəzarətindən sonra həyata keçirilir. O, az yağlığı və güclü ətiri ilə səciyyələnir.

Dovşan ətin keyfiyyəti çox yüksəkdir, o, proteinlərlə zəngindir (20% yaxın) və  yağlığı azdır (3-5%). Bundan əlavə, dovşan əti mineral (duzlar, kalsium və fosfor),  B qrupuna aid vitaminlər,  mis, sink və kobalt kimi mikroelementlər ilə zəngindir. Əlavə olaraq, dovşan ətinin başqa vacib xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, o, insan orqanizmində təxminən bütövlüklə ( 90% ) həzm olunur. Bu ətin tərkibində az xolesterin olduğu üçün o, damar sistemin xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün çox faydalıdır.

Saxlama qaydaları

Çiy ət yuyulmalı, yaxşı qurudulmalı və sonra isə xüsusi konteynerlərdə saxlanmalıdır. Əti porsion tikələrə doğruyub sellofan paketlərinə qoyaraq dondurucu kamerada 2-3 ay ərzində saxlamaq olar.

Həmçinin oxuyun

Saytda daha çox