Bu sayt məlumatları saxlamaq üçün kukilərdən istifadə edir. Saytdan istifadə etməyə davam etməklə siz bu faylların istifadəsinə razılıq verirsiniz.
Tərəvəzlərdə qırmızı rəng bir sıra sağlamlaşdırıcı xüsusiyyətlər verir. Bunların arasında aşağıdakılar önəmlidir:
Qırmızı tərəvəzlər əsasən ürəyə xeyirdir, xüsusilə tünd rəngli olanlar. Bu onların tərkibindəki likopinə görədir. O, ürəyin fəaliyyətini tənzimləyən və xolesterol səviyyəsini azaldan antioksidantdır. Onun həmçinin, yaşlanmaya qarşı və xərçəngə qarşı funksiyası da var. Bu qrup tərəvəzlər, ürəyin ritminə təsir edən, qan təzyiqini tənzimləyən və stabilləşdirən iri miqdarda kaliumdan ibarətdir. Qırmızı tərəvəzlər, həmçinin, qan damarlarını gücləndirən təbii antosiyanin boyalarından ibarətdir. Digər bir piqment olan, karotinlər də əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran şəfavericilərdir. Tədqiqatlara görə, optimist insanlarda bu maddə konsentratı 13% daha çox olur.
Qırmızı qrupuna aid olan tərəvəzlər bunlardır: