Şorbaların kalori cədvəli

25.10.2010

Find out how many calories are there in soups. Calories chart will help you to find out amount of proteins, fats and carbohydrates are in soups.

Şorbaların o qədər müxtəlif reseptləri mövcuddur ki, onları sonsuz qədər saymaq olar. Şorbalar ət bulyonunda bişirilən tərəvəzlərin kombinasiyaladır. Onlara makaron, arpa və ya düyü əlavə oluna bilər. Dadlı və eyni zamanda az kalorili olduqdan başqa, şorbalar bizi çoxlu karbohidratlar, sellüloza, kalium, dəmir, maqnezium, B qrupu vitaminləri, E vitamin və beta-karotin ilə təmin edir.

Şorbaların kalori cədvəli

MəhsulMiqdarEnerji  (kilokalori)Zülal (qr)Yağ (qr)Şəkər(qr)
Alma şorbası100 ml420,10,111,8
Lobya şorbası100 ml624,01,810,0
Mal əti şorbası100 ml40,60,20,0
Kələm və kartof şorbası100 qr381,03,82,1
Kələm şorbası100 qr310,92,13,1

Gülkələmi şorbası

100 ml281,60,54,9
Kərəviz şorbası100 ml371,61,84,5
Toyuq bulyonu100 ml10,10,00,0
Cücə bulyonu100 ml1242,23,123,5
Soyuq cuğundur şorbası100 ml360,52,04,2
Marinada qoyulmuş kərəviz şorbası100 ml421,42,05,0
Balıq bulyonu100 ml20,40,00,0
Balıq solyankası – Rusiya şorbası100 ml252,41,21,2
Balıq şorbası100 ml463,41,05,5
Fransız lobya şorbası100 ml432,20,68,9
Gürcü ət şorbası100 ml753,14,55,5
Yaşıl noxud şorbası100 ml563,21,211,2
Soğan-kəvər və əriştə şorbası100 ml391,41,16,6
Düyü ilə limonlu şorba100 ml581,42,28,7
Ət və düyü şorbası100 ml340,71,15,2
Göbələk bulyonu100 ml30,50,10,0
Göbələk şorbası100 ml261,31,81,3
Okroşka – kefir əsasında soyuq sup100 ml473,11,94,3
Okroşka – kvas əsasında soyuq sup100 ml522,11,76,3
Soğan şorbası100 ml441,42,74,0
Noxud şorbası100 ml664,42,48,9
Göbələk ilə arpa yarması şorbası100 ml431,61,26,4
Kartof şorbası100 ml391,41,16,6
Kartof və arpa şorbası100 ml541,31,29,5
Əriştə ilə kartof şorbası100 ml481,31,08,4
Düyü şorbası100 ml481,41,37,7
Turş kələm və kartof şorbası100 qr320,62,12,7
Sibir şorbası100 ml481,91,56,8
Solyanka – göbələk, tərəvəz və kələm ilə şorba – rusiya şorbası100 ml1343,310,56,6
Solyanka – tərəvəz və turş kələm ilə rusiya şorbası100 ml1063,67,07,1
Turşəng şorbası100 ml401,62,52,9
Paxlalı şorba100 ml663,42,21,4
Turş Rusiya supu100 qr340,62,81,5
İspanaq və kartof ilə şorba100 ml402,20,96,6
Yay şorbası100 ml491,12,16,4
Pomidor şorbası100 ml281,31,81,9
Əriştə ilə tomat şorbası100 ml351,51,83,3
Düyü ilə tomat şorbası To100 ml371,51,83,9
İçalat şorbası100 ml8416,02,20,0
Ukrayna borşu100 ml491,12,26,7
Tərəvəz şorbası100 ml431,71,86,2
Paxlalı tərəvəz şorbası100 ml461,62,15,2
Ətli buğda şorbası100 ml572,92,26,4

Şorbaların qida dəyəri

Şorbaların tərkibində qidamızın əsası olan su var. Tərəvəzlər bişdiyinə görə tərkiblərində olan sellüloza qıcıqlandırıcı olmur. Bundan başqa, sellüloza həzm olunmadan orqanizmi təmizləyir – bu səbəbdən o, artıq çəki ilə mübarizədə çox qiymətli bir vasitəsir.  Ən vacibi odur ki, şorbaların tərkibində olan tərəvəzlər demək olar ki, bütün qida maddələrini qoruyub saxlayır; onlar bulyona çıxdıqlarına baxmayaraq, biz onları yeyirik. Lakin, hər halda müəyyən vitamin itkisi baş verir, məsələn, C vitamin həssas olduğuna görə, məhv olur. C vitaminin ən yaxşı mənbəyi təzə meyvə və tərəvəzlərdir.

Soyuq qış günündə bizi evdə hazırlanmış isti şorbadan yaxşı heçnə isindirə bilməz. Çalışın bişirdiyiniz şorbalara yağda qızardılmış un soyusları və ya xamanı əlavə etməyəsiz. Yaxşı olar ki, Siz suplara zəncəfil, hil və ya cövüz kimi isindirici ədvaları əlavə edəsiniz.

Saxlama qaydaları

Şorba hazır olduqdan sonra, o, otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlanmamalıdır (isti havada 1 saat). Sonra isə o, soyuducuya qoyulmalı və ya dondurulmalıdır – əks təqdirdə onda zərərli bakterialar yayılmağa başlayacaq. Şorbanı dondurmağa planlaşdırırsızsa, əvvəlcə onu soyuducuda soyudun - beləliklə, Siz onun qida dəyərini qoruyub saxlayacaqsınız. Əgər yeməkdən sonra artıq şorba qalıbsa, onu  təzə təmiz qaba qoyub soyuducuya yerləşdirin.

Həmçinin oxuyun

Saytda daha çox