Bu sayt məlumatları saxlamaq üçün kukilərdən istifadə edir. Saytdan istifadə etməyə davam etməklə siz bu faylların istifadəsinə razılıq verirsiniz.
Şorbaların o qədər müxtəlif reseptləri mövcuddur ki, onları sonsuz qədər saymaq olar. Şorbalar ət bulyonunda bişirilən tərəvəzlərin kombinasiyaladır. Onlara makaron, arpa və ya düyü əlavə oluna bilər. Dadlı və eyni zamanda az kalorili olduqdan başqa, şorbalar bizi çoxlu karbohidratlar, sellüloza, kalium, dəmir, maqnezium, B qrupu vitaminləri, E vitamin və beta-karotin ilə təmin edir.
Şorbaların kalori cədvəli
Məhsul | Miqdar | Enerji (kilokalori) | Zülal (qr) | Yağ (qr) | Şəkər(qr) |
---|---|---|---|---|---|
Alma şorbası | 100 ml | 42 | 0,1 | 0,1 | 11,8 |
Lobya şorbası | 100 ml | 62 | 4,0 | 1,8 | 10,0 |
Mal əti şorbası | 100 ml | 4 | 0,6 | 0,2 | 0,0 |
Kələm və kartof şorbası | 100 qr | 38 | 1,0 | 3,8 | 2,1 |
Kələm şorbası | 100 qr | 31 | 0,9 | 2,1 | 3,1 |
Gülkələmi şorbası | 100 ml | 28 | 1,6 | 0,5 | 4,9 |
Kərəviz şorbası | 100 ml | 37 | 1,6 | 1,8 | 4,5 |
Toyuq bulyonu | 100 ml | 1 | 0,1 | 0,0 | 0,0 |
Cücə bulyonu | 100 ml | 124 | 2,2 | 3,1 | 23,5 |
Soyuq cuğundur şorbası | 100 ml | 36 | 0,5 | 2,0 | 4,2 |
Marinada qoyulmuş kərəviz şorbası | 100 ml | 42 | 1,4 | 2,0 | 5,0 |
Balıq bulyonu | 100 ml | 2 | 0,4 | 0,0 | 0,0 |
Balıq solyankası – Rusiya şorbası | 100 ml | 25 | 2,4 | 1,2 | 1,2 |
Balıq şorbası | 100 ml | 46 | 3,4 | 1,0 | 5,5 |
Fransız lobya şorbası | 100 ml | 43 | 2,2 | 0,6 | 8,9 |
Gürcü ət şorbası | 100 ml | 75 | 3,1 | 4,5 | 5,5 |
Yaşıl noxud şorbası | 100 ml | 56 | 3,2 | 1,2 | 11,2 |
Soğan-kəvər və əriştə şorbası | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Düyü ilə limonlu şorba | 100 ml | 58 | 1,4 | 2,2 | 8,7 |
Ət və düyü şorbası | 100 ml | 34 | 0,7 | 1,1 | 5,2 |
Göbələk bulyonu | 100 ml | 3 | 0,5 | 0,1 | 0,0 |
Göbələk şorbası | 100 ml | 26 | 1,3 | 1,8 | 1,3 |
Okroşka – kefir əsasında soyuq sup | 100 ml | 47 | 3,1 | 1,9 | 4,3 |
Okroşka – kvas əsasında soyuq sup | 100 ml | 52 | 2,1 | 1,7 | 6,3 |
Soğan şorbası | 100 ml | 44 | 1,4 | 2,7 | 4,0 |
Noxud şorbası | 100 ml | 66 | 4,4 | 2,4 | 8,9 |
Göbələk ilə arpa yarması şorbası | 100 ml | 43 | 1,6 | 1,2 | 6,4 |
Kartof şorbası | 100 ml | 39 | 1,4 | 1,1 | 6,6 |
Kartof və arpa şorbası | 100 ml | 54 | 1,3 | 1,2 | 9,5 |
Əriştə ilə kartof şorbası | 100 ml | 48 | 1,3 | 1,0 | 8,4 |
Düyü şorbası | 100 ml | 48 | 1,4 | 1,3 | 7,7 |
Turş kələm və kartof şorbası | 100 qr | 32 | 0,6 | 2,1 | 2,7 |
Sibir şorbası | 100 ml | 48 | 1,9 | 1,5 | 6,8 |
Solyanka – göbələk, tərəvəz və kələm ilə şorba – rusiya şorbası | 100 ml | 134 | 3,3 | 10,5 | 6,6 |
Solyanka – tərəvəz və turş kələm ilə rusiya şorbası | 100 ml | 106 | 3,6 | 7,0 | 7,1 |
Turşəng şorbası | 100 ml | 40 | 1,6 | 2,5 | 2,9 |
Paxlalı şorba | 100 ml | 66 | 3,4 | 2,2 | 1,4 |
Turş Rusiya supu | 100 qr | 34 | 0,6 | 2,8 | 1,5 |
İspanaq və kartof ilə şorba | 100 ml | 40 | 2,2 | 0,9 | 6,6 |
Yay şorbası | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,1 | 6,4 |
Pomidor şorbası | 100 ml | 28 | 1,3 | 1,8 | 1,9 |
Əriştə ilə tomat şorbası | 100 ml | 35 | 1,5 | 1,8 | 3,3 |
Düyü ilə tomat şorbası To | 100 ml | 37 | 1,5 | 1,8 | 3,9 |
İçalat şorbası | 100 ml | 84 | 16,0 | 2,2 | 0,0 |
Ukrayna borşu | 100 ml | 49 | 1,1 | 2,2 | 6,7 |
Tərəvəz şorbası | 100 ml | 43 | 1,7 | 1,8 | 6,2 |
Paxlalı tərəvəz şorbası | 100 ml | 46 | 1,6 | 2,1 | 5,2 |
Ətli buğda şorbası | 100 ml | 57 | 2,9 | 2,2 | 6,4 |
Şorbaların tərkibində qidamızın əsası olan su var. Tərəvəzlər bişdiyinə görə tərkiblərində olan sellüloza qıcıqlandırıcı olmur. Bundan başqa, sellüloza həzm olunmadan orqanizmi təmizləyir – bu səbəbdən o, artıq çəki ilə mübarizədə çox qiymətli bir vasitəsir. Ən vacibi odur ki, şorbaların tərkibində olan tərəvəzlər demək olar ki, bütün qida maddələrini qoruyub saxlayır; onlar bulyona çıxdıqlarına baxmayaraq, biz onları yeyirik. Lakin, hər halda müəyyən vitamin itkisi baş verir, məsələn, C vitamin həssas olduğuna görə, məhv olur. C vitaminin ən yaxşı mənbəyi təzə meyvə və tərəvəzlərdir.
Soyuq qış günündə bizi evdə hazırlanmış isti şorbadan yaxşı heçnə isindirə bilməz. Çalışın bişirdiyiniz şorbalara yağda qızardılmış un soyusları və ya xamanı əlavə etməyəsiz. Yaxşı olar ki, Siz suplara zəncəfil, hil və ya cövüz kimi isindirici ədvaları əlavə edəsiniz.
Şorba hazır olduqdan sonra, o, otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlanmamalıdır (isti havada 1 saat). Sonra isə o, soyuducuya qoyulmalı və ya dondurulmalıdır – əks təqdirdə onda zərərli bakterialar yayılmağa başlayacaq. Şorbanı dondurmağa planlaşdırırsızsa, əvvəlcə onu soyuducuda soyudun - beləliklə, Siz onun qida dəyərini qoruyub saxlayacaqsınız. Əgər yeməkdən sonra artıq şorba qalıbsa, onu təzə təmiz qaba qoyub soyuducuya yerləşdirin.