Tərəvəzlərdə nə qədər kalori var

25.10.2010

Tərəvəzlərdə olan qida maddələri insan orqanizmi üçün zəruridir; tərəvəzlər bizə özümüzü yaxşı formada saxlamaqda kömək edir. Tərəvəzlərin tərkibində antioksidant rolunda çıxış edən olan çoxlu vitamin və minerallara olduğuna görə onların insan orqanizmi üçün bir çox faydası var.

Tərəvəzlərin kalori dəyəri
MəhsulMiqdarEnerji(kilokalori)Zülal(qr)Yaq(qr)Şəkər (qr)
Mərəçüyüd zoğları100 qr232,20,23,3
Çuğundur100 qr371,50,17,6
Marinada qoyulmuş qara zeytun100 qr3612,28,736,0
Suda bişirilmiş brüssel kələmi100 qr252,60,42,8
Suda bişirilmiş gül kələmi100 qr172,00,31,8
Suda bişirilmiş yaşıl noxud100 qr625,30,49,2
Suda bişirilmiş tsukkini100 qr130,80,12,5
Təzə brokkoli100 qr253,00,42,4
Kanola100 qr341,20,17,4
Təzə gülkələmi100 qr212,40,32,3
Kərəviz kökü100 qr211,60,37,7
Kərəviz göyərtisi100 qr131,00,23,6
Kasnı100 qr211,70,24,1
Şnit soğanı100 qr294,10,83,9
Bişirilmiş cuğundur100 qr491,80,010,8
Bişirilmiş kök100 qr250,80,35,0
Bişirilmiş kartof100 qr822,00,416,7
Bişirilmiş balqabaq100 qr151,00,03,0
Təzə ğarğıdalı100 qr973,01,218,2
Xiyar100 qr150,70,13,0
Şüyüd100 qr281,30,37,7
Marinada qoyulmuş şüyüd100 qr111,00,11,9
Badımcan100 qr181,00,23,1
Yaqda qızardılmış kartof100 qr1922,89,523,4
Yaqda qızardılmış balqabaq100 qr881,16,06,7
Sarımsaq100 qr1466,40,532,6
Təzə yaşıl lobya100 qr242,00,23,6
Marinada qoyulmuş yaşıl zeytun100 qr1251,412,74,1
Yaşıl bibər100 qr271,30,05,3
Qıtığotu100 qr674,50,618,1
Kolrabi100 qr292,20,36,5
Soğan-kəvər100 qr242,20,35,7
Kahı100 qr121,20,31,3
Badımcan pyuresi100 qr1481,713,35,1
Yunan qabağı pyuresi100 qr1222,09,08,5
Soğan100 qr301,40,46,9
Cəfəri yarpaqları100 qr414,40,49,0
Cəfəri kökü100 qr382,60,510,5
Duxovkada bişirilmiş balqabaq100 qr190,60,14,1
Konservləşdirilmiş qabığı soyulmuş pomidor100 qr110,52,30,0
Pekin kələmi100 qr121,20,23,2
Bibər100 qr260,90,35,2
Kartof pyuresi100 qr742,20,814,3
Kartof100 qr802,00,016,0
Balqabaq100 qr281,30,37,7
Yağda qızardılmış balqabaq100 qr761,45,55,2
Qırmızı turp100 qr141,00,24,4
Çiy brüssel kələmi100 qr344,00,53,5
Çiy yerkökü100 qr310,80,36,6
Çiy yaşıl noxud100 qr796,00,712,0
Qıırmızı kələm100 qr271,90,26,7
Qırmızı lobya100 qr938,40,313,7
Qırmızı bibər100 qr261,30,05,3
Ravənd100 qr90,50,14,6
Duza qoyulmuş pomidor100 qr161,10,11,6
Savoy kələmi100 qr383,30,47,8
Turşəng100 qr211,10,84,9
Turş kələm100 qr121,10,23,4
İspanaq100 qr172,70,40,8
Pörtlənmiş ağ kələm100 qr752,03,39,6
Balqabaq100 qr230,60,34,9
Batat100 qr612,00,013,3
Pomidor100 qr190,80,33,5
Şalğam100 qr261,10,38,2
Vineqret salatı100 qr921,36,07,8
Ağ kələm100 qr291,70,27,4
Qizardılmış ağ kaləm100 qr691,64,77,2
Təzə ağ lobya100 qr1027,00,516,9
Konservləşdirilmiş bütöv pomidorlar100 qr201,10,03,8
Təzə cuğundur yarpaqları100 qr172,10,55,5
Tsukkini100 qr161,50,23,0

Tərəvəzlərin tərkibində olan vitamin və minerallar

Bundan əlavə, tərəvəzlərin tərkibində gündəlik qidamızın çox vacib elementləri olan sellüloza, orqanik turşular və antibacterial qarışıqları var (məsələn, sarımsaq, soğan və qıtığotunda). Tərəvəzlərin tərkibində olan bəzi vitaminlər (C və B-karotin) və başqa aktiv bioloji maddələr güclü antioksidant sayılır. Tərəvəzlərdə olan çoxlu su və az kalori miqdarı tərəvəzləri tez xarab olan az kalorili qidaya aid edir.Yalnız kartof və paxlalıların tərkiblərində kraxmal olduğuna görə daha yüksək kalori dəyəri var. Qırmızı cuğundur, yerkökü, yaşıl şəkərli noxud və kələmdə saxaroza və monosaxaridlər var. Köhnə tərəvəzlərdə daha çox sellüloza var; bu səbəbdən onlar salat və ya şirələr üçün yararlı deyil.

Sağlam qidada tərəvəzlərin yeri

Gündə kifayət qədər (heç olmazsa, 5 dənə) tərəvəzlərin istifadə olunması insan orqanizmini xəstəliklərdən qoruyur və müqaviməti artırır. İnsan orqanizmi bir çox elementləri, məsələn, onun düzgün fəaliyəti üçün zəruri olan vitaminləri, saxlaya bilmir. Məsələn, C vitamin daha yaxşı bir çox təbii mənbələrdən sorulur. Əgər C vitamini orqanizmdə optimal səviyyədə saxlamaq istəyirsinizsə, onu daimi meyvə və tərəvəzlərlə qəbul etməlisiniz. Cəfəri, şüyüd, bibər, brokkoli, brüssel kələmi, şnit soğan və ispanaq C vitamin ilə çox zəngindir.

Saxlama qaydaları

Tərəvəzləri soyuducuda saxlamaq lazımdır – kartof və cuğundur kimi daha gec xarab olunan tərəvəzlər istisna olmaqla. Lakin, əgər onları uzun müddət ərzində saxlamaq istəyirsinizsə, onları soyuducunun aşağı rəfində saxlamaq daha yaxşı olar. Bəzi tərəvəzlər (kartof, kələm, yerkökü, cəfəri, kərəviz, soğan-kəvər, alma və pomidor) ev şəraitində 1 aya qədər saxlanıla bilər; lakin tərəvəzlərin əksəriyyəti bir həftə ərzində istifadə olunmalıdır. Dondurulmuş tərəvəzlər öz ətirini və diqər xüsusiyyətlərini bir il ərzində qoruyub saxlaya bilir. Tərəvəz konservləri 15 dərəcə Selsiumdan aşağı temperaturda işığsız şəraitdə saxlamılmalıdır.

Həmçinin oxuyun

Saytda daha çox