Yarma məhsulların kalorı dəyəri

23.10.2010

Find out how many calories are there in cereals. Calories chart will help you to find out amount of proteins, fats and carbohydrates are in cereals.

Yarmalar həzm prosesinə müsbət təsir göstərən sellülozanın zəngin mənbəyidir. Arıxlamaq istəyən insanlara sellüloza ilə zəngin olan pəhrizi seçməyi tövsiyyə edirik. Yarmaların tərkibində mürəkkəb karbohidratlar, kraxmal, dəmir, E və B qrupu vitaminlər var.

Dənli məhsulların kalori dəyəri
MəhsulMiqdarEnerji (kilokalori)Protein (qr)Yağ(qr)Şəkər (qr)
Arpa lopaları100 qr3559,83,679,4
Kəpək100 qr18516,04,661,9
Paxla100 qr667,10,414,0
Qəhvəyi basmati düyüsü100 qr3316,34,465,1
Suda bişirilmiş qarabaşaq yarması100 qr903,20,817,1
Yumşaq bişirilmiş qarabaşaq yarması100 qr1013,03,414,6
Qarabaşaq unu100 qr36713,61,273,7
Tez bişirilən qarabaşaq yarması100 qr1324,52,325,0
Qarabaşaq sıyığı100 qr33612,63,169,3
Çörək unu100 qr33410,31,168,9
Quru noxud100 qr30920,14,346,4
Bişirilmiş paxla100 qr1237,80,521,5
Bişirilmiş darı100 qr1354,71,126,1
Bişirilmiş arpa yarması100 qr1063,10,423,0
Bişirilmiş noxud100 qr606,00,09,0
Bişirilmiş arpa100 qr1083,40,422,1
Qarğıdalı lopaları100 qr3636,92,583,6
Qarğıdalı unu100 qr3307,21,570,2
Kus-kus100 qr35813,02,072,0
Yağsızlaşdırılmış soya unu100 qr29148,91,021,7
Quru soya paxlası100 qr38234,319,632,7
Yumurta ilə yuğurulmuş makaron100 qr34511,32,168,0
Narın üyüdülmüş arpa100 qr32410,01,366,3
Bişirilmiş narın üyüdülmüş arpa100 qr3348,42,074,9
Yağsızlaşdırılmamış soya unu100 qr38536,518,617,9
Göy paxla, qurudulmuş100 gr242,00,23,6
Yulaf yarması100 qr32810,31,067,7
Süddə bişirilmiş yulaf yarması100 qr983,03,215,3
Suda bişirilmiş yulaf yarması100 qr802,50,216,8
Qerkules yulaf lopaları100 qr30511,06,250,1
Ev makaronu100 qr32212,03,760,1
Mərcimək zoğları100 qr1199,00,622,1
Quru mərcimək100 qr1117,80,020,1
Yumşaq bişirilmiş düyü100 qr1132,40,224,9
Az yağlı soya unu100 qr33443,09,519,1
Əla növ makaron100 qr33510,71,368,4
Ətli rizotto100 qr2297,411,824,2
Orta dənli düyü100 qr3307,01,071,4
Darı teftelisi100 qr1706,95,922,2
Suda bişirilmiç darı100 qr903,00,717,0
Darı sıyığı100 qr34610,52,971,6
Qurudulmuş meyvə ilə myusli100 qr3258,43,472,2
Qoz və kişmiş ilə myusli100 qr37511,512,762,9
Çovdar unu100 qr36913,06,864,9
Çovdar sıyığı100 qr30311,06,149,7
Süddə bişirilmiş çovdar sıyığı100 qr1023,24,114,2
Suda bişirilmiş çovdar sıyığı100 qr883,01,715,0
Südlü çovdar sıyığı100 qr1053,24,314,2
Suda bişirilmiş çovdar sıyığı100 ar842,91,414,8
Darı100 qr34811,53,366,5
Makaron və yumurta zapekankası100 qr1524,68,314,8
Əla növ makaron100 qr33710,41,169,7
Yağ ilə makaron100 qr1353,45,019,0
Qaymaq pendiri ilə arpa yarmasından teftelilər100 qr1667,96,418,9
Arpa yarması100 qr3209,31,166,5
Quru noxud100 qr29820,52,048,6
Noxud dənələri100 qr29820,52,049,5
Arpa yarması, yumşaq100 qr1083,40,422,1
Suda bişirilmiş yapışqan arpa sıyığı100 qr762,30,315,7
Qırmızı lobya, quru 100 qr938,40,313,7
Qırmızı mərcimək, quru100 qr28424,01,542,7
Düyü zapekankası100 qr1444,05,619,4
Pendir ilə düyü zapekankası100 qr1895,17,126,1
Düyü deserti100 qr1333,02,923,5
Düyü uni100 qr3717,40,682,0
Südlü düyü sıyığı100 qr972,516,03,1
Suda bişirilmiş düyü sıyığı100 qr781,50,117,4
Düyü pudinqi100 qr2025,65,732,0
Ət və tərəvəz ilə risotto100 qr1856,610,018,3
Çovdar lopaları100 qr3436,43,282,6
Çovdar unu100 qr29310,71,956,8
Soya paxlaları100 qr3812,00,11,0
Soya zoğları100 qr14113,16,79,6
Spaqetti Bolonyez100 qr5600,018,00,0
Qabıqsız noxud100 qr29923,01,648,1
Ukrayna qakuşkaları100 qr1063,91,020,3
Veqetarian buterbrodları100 qr1413,05,320,2
Suda bişirilmiş arpa buğdası100 qr923,20,318,7
Buğda lopaları100 qr3519,03,081,0
Buğda unu100 qr3429,21,274,9
Əla növ buğda unu100 g33110,61,367,6
İkinci növ buğda unu100 g32411,71,863,7
Ağ lobya, quru 100 g1027,00,516,9
Ağ düyü100 g3446,70,778,9

Yarmaların kalori dəyəri

Köbud üyüdülmüş yarmaların tərkibində çoxlu fosfor, sink, maqnezium, dəmir, manqan, kükürd, xlor kimi minerallar və B qrupu, xüsusilə B1 vitaminləri var. Onlarda yağ və ya kalsium çox azdır. Yarmalar turşu əmələ gətirən xüsusiyyətlərə malikdir. Yarmalar həmçinin müxtəlif qida maddələri ilə zəngin enerji mənbəyidir.

Yarmaların gündəlik qidamızda istifadə olunması

Un, çörək, arpa və makaron kimi məhsullar qida piramidin əsasını təşkil edir və hər qida qəbulunda istifadə olunmalıdır. Yarmaların kifayət miqdarda istifadə olunması piylənməyə gətirib çıxartmır, əksinə: onlar bizi doyduraraq, artıq çəkinin riskini azaldır. Köbud üyüdülmüş yarmaların istifadəsi qəlizləşmədən və babasildən əziyyət çəkən insanlara tövsiyyə olunur. Manna yarması kimi, narın üyüdülmüş yarmaların istifadəsi həzm yolunun ağır iltihabından əziyyət çəkən, və həmçinin xəstəlikdən sağalan və ciddi pəhriz tutan insanlara tövsiyyə olunur. Qurudulmuş paxlalı bitkilərin tərkibində (noxud, paxla, soya, mərcimək) çoxlu miqdarda protein var. Ən dəyərli zülallar soya paxlalarında var, onlar ətin tərkibində olan proteinlərə oxşardır. Paxlalı bitkilərin mənfi xüsusiyyəti onların qarın köpünün və ayağ işləməsinin səbəbi olmasıdır.

Demək olar ki, bütün qida maddələr taxılın qabığında cəmləşir.

Bu səbəbdən qabıqdan təmizlənməmiş və köbüd üyüdülmüş yarmalar qida maddələrin ən zəngin mənbəyidir. Lakin tərkiblərində olan proteinlər tamdəyərli deyil. Bu qüsuru biz yumurta, süd və süd məhsullarında olan heyvan proteinləri ilə doldura bilərik. Heyvan proteinləri qidamıza əlavə etməkə, biz orqanizmimizi tam aminoturşular komplekslı proteinlərlə təmin etmiş olarıq. Yarmadan yeməklər hazırlayanda, onları əlavə qida maddələri ilə zənginləşdirəcək tərəvəz və meyvələrdən istifadə etmək lazımdır.

Yarma məhsulların saxlama şəraiti

Çörəyin saxlama müddəti adətən az olur; bu onun tez köhnəlib kiflənməsi xüsusiyyətindən irəli gəlir. Çörək aşağı temperatur şəraitində təravətini tez itirdiytinə görə, onu soyuducuda saxlamaq olmaz. Çörəyin kiflənməsi isə daha isti, havasız şəraitdə baş verir. Çörəyi saxlamaq üçün ən yaxşı yer taxta və yaxud plastic çörəkqabıdır. Həmçinin kağız paketlərindən istifadə etmək olar. Çörəyi hətta donduraraq bir neçə ay ərzində ətirini və dadını itirmədən saxlamaq olar. Peçenye və ya krekerləri şüşə bankada və ya qabda saxlamaq olar; nəmliyin qarşısını almaq üçün siz ora həmçinin biraz köbud üyüdülmüş duzdan əlavə edə bilərsiniz.

Həmçinin oxuyun

Saytda daha çox