Yumurta ən yaxşı balanslandırılmış və asan həzm olunan zülalların mənbəyidir. Eyni zamanda o, az kalorili bir məhsuldur.
Yumurtanın kalori cədvəliMəhsul | Quantity | Enerji (kilokalori) | Zülal (qr) | Yağ (qr) | Şəkər (qr) |
---|
Toyuq yumurtanın ağı | 100 qr | 49 | 10,9 | 0,2 | 0,7 |
Toyuq yumurtanın sarısı | 100 qr | 314 | 15,5 | 28,2 | 0,3 |
Quru yumurta ağı | 100 qr | 375 | 82,4 | 1,8 | 7,2 |
Quru yumurta sarısı | 100 qr | 613 | 51,1 | 52,2 | 4,7 |
Bərk bişirilmiş toyuq yumurtası | 100 qr | 160 | 12,9 | 11,6 | 0,8 |
Toz şəklində yumurta | 100 qr | 542 | 44,0 | 42,4 | 1,8 |
Bildirçin yumurtası | 100 qr | 180 | 11,9 | 13,1 | 0,6 |
Qayğanaq | 100 qr | 119 | 9,8 | 8,7 | 0,5 |
Az bişirilmiş toyuq yumurtası | 10 qr | 159 | 12,8 | 11,6 | 0,8 |
Bir tərəfdən qızardılmış yumurta | 100 qr | 168 | 9,9 | 14,2 | 0,6 |
Bütöv toyuq yumurtası | 100 qr | 139 | 12,5 | 9,7 | 0,6 |
Yumurtanın qida dəyəri
Yumurta sarısında daha çoxlu miqdarda asan həzm olunan zülal var. Yumurta A, E, D, K, B
2 və B
12 vitaminləri, pantoten turşusu və fosfor, kalsium, dəmir və maqnezium kimi minerallarən zəngin mənbəyidir. Tərkibində insan orqanizmi üçün çox faydalı yağlar var. Yumurtanın tərkibində olan 5 qr yağdan, cəmi 0.1. qr yağ xeyirli olmayan doymuş yağlara aiddir, qalanı isə əvəzolunmaz xeyirli doymamış yağ turşularıdır. Bildirçin yumuraları toyuq yumurtanın üçdə birini təşkil edir. Onların tünd ləkəli bej rəngli qabığı var. Bişirilmiş halda (təxminən 3 dəqiqə ərzində) gəlyanaltılarda istifadə oluna bilər. Onların tərkibində demək olar ki, toyuq yumurtaları ilə yeyni miqdarda kalori, zülal və xolesterin, lakin daha çox yağ var. Onlar A və D vitamin, foliy turşusu, sink, dəmir, kalium, B
12 və B
6 vitaminləri var.
Yumurtaların sağlam qidada istifadə oluması
Yumurtanın tərkibində yaddaşımızı yaxşılaşdıran və əsəbi sisteminə müsbət təsir güstərən polidoymamış yağ turşuları var. Yumurta sarısında olan lutein gözləri zərərli ultrabənövşəyi şuaların təsirindən (UVA və UBV) qoruyur, sarı ləkənin deqenirasiyasının qarçısını alır, və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Təəssüf ki, yumurta sarısı sözün əsl mənasında xolesterin bombasıdır. Lakin, diqər tərəfdən, o, xolesterinin damarlarımızın divarlarında yığılmasının qabağını alır. Həftədə cürbəcür yeməklərdə istiffadə olunan yumurtalar daxil olmaqla, 5 yumurtadan artıq yemək olmaz. Bəzi dietoloqlar uşaqlara, hamilə və əmizdirən qadınlara və ağır fiziki fəaliyyətlə məşğul insanlara həftədə 7 yumurta yemək icazə verir (yumurtanın daha çox miqdarda istifadə olunması allerqiyanın səbəbi ola bilər). Yaşlı və həmçinin ciyər xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar yumurtanın istifadəsini məhdudlaşdırmalıdır. Yüksək xolesterin səviyyəsi olan insanlar həftədə ikidən artıq yumurta yeməməlidir. Yumurtanın ağını isə daha çox miqdarda yemək olar.
Saxlama qaydaları
Yumurtanı soyuducuda bir aya kimi soyuducunun qapısında xüsusi ayrılan qutuda saxlamaq olar.