Turş kələm
Tərkibi
1 bir hissə
doğranmış kələm3 fincan
soğan1
bir neçə ardıc meyvəsi
bir limon şirəsi
bir çəngə müxtəlif göyərti
tərəvəz bulyonu1 fincan
sarımsaq1
duz və istiot zövqə görə
Bişirmək
Turşuya qoyma üsulu çoxdan, hələ Qədim Yunanıstan, Roma və Çin dövründən məlumdur. Lakin Avropada bu qədər məşhur olan bugünkü üsul onu 13-cü əsrdə, tatar-monqol işğalı zamanı Şərqi və Mərkəzi Avropaya gətirmiş monqollar sayəsində bizə məlumdur. Və artıq 700 ildən çox turş kələm Almaniya, Polşa, Rusiya, Ukrayna, Belarus və digər ölkələrdə məşhur olaraq qalır
- Kələmi yuyun və yaxşıca qurudun
- 1,5 saat ərzində kələmin üzərinə çıxacaq qədər suda bişirin
- Ağır qazanda soğanı qızılı rəng alana qədər yağdan istifadə etməyərək qovurun
- Kələmi əlavə edin, onu bərabər şəkildə soğan, ardıc giləmeyvəsi, limon şirəsi və göyərti ilə qarışdırın
- Tərəvəz bulyonunu kələmə əlavə edin
- Sarımsağın dişlərini təmizləməyərək yaxşıca yuyun, və onları ortaya yerləşdirin,
- Qapağını bağlayın və zəif odda təxminən bir saat daha bişirin